Dia Mundial del Lupus

Els 6.000 afectats pel lupus a Catalunya reclamen més investigació

Les 6.000 persones afectades de lupus a Catalunya han reclamat més investigació sobre l'origen de la malaltia i els seus tractaments. Amb motiu del Dia Mundial del Lupus, els afectats, fins a 40.000 persones en el conjunt de l'Estat, han recordat que es tracta d'una malaltia autoimmune, crònica i que arriba a ser mortal. La majoria de les persones que ho pateixen són dones joves en edat fèrtil que, a més dels efectes de la malaltia, han de suportar la incomprensió i el rebuig de la societat pel desconeixement que hi ha encara. La malaltia provoca que el sistema immunitari del malalt no reconegui els teixits propis i els ataqui com si fossis virus, i causa inflamacions i danys en les articulacions, els músculs i els òrgans. No obstant això, la manifestació més visible és a la pell.

Actualitzat
Els 6.000 afectats per lupus a Catalunya, al voltant de 40.000 a tot Espanya, han recordat aquest dimarts, amb motiu del Dia Mundial del Lupus, que aquesta malaltia autoimmune crònica provoca que el sistema immunitari comenci a atacar els teixits propis, i crea un excés d'anticossos en el torrent sanguini. Això causa inflamació i danys en les articulacions, els músculs i en diferents òrgans que "posa en risc la vida del pacient", tal com ha explicat la Societat Espanyola de Reumatologia (SER).

Sobretot en dones en edat fèrtil

La majoria dels casos són dones joves, ja que la proporció d'afectats és d'un home per cada deu dones, i la malaltia apareix quan les persones tenen entre 17 i 35 anys.

Els símptomes

L'origen de la malaltia es desconeix, tot i que se sap que hi ha factors genètics, ambientals i hormonals que hi estan implicats. Els símptomes més freqüents són inflamació i dolor de les articulacions de l'aparell locomotor, cansament, febre, pèrdua de la gana i de pes, alteracions renals i una disminució de glòbuls blancs, vermells i plaquetes. No obstant això, la manifestació més evident són les taques en el dors del nas i a les galtes. Per això, els malalts, sovint, han d'enfrontar-se al rebuig dels qui desconeixen la malaltia i no saben que no és contagiosa.

Els avenços

Per abordar aquesta malaltia, a Espanya s'ha posat en marxa el primer registre científic comú de pacients a tots els centres a escala nacional per obtenir dades "fidedignes i representatives". L'objectiu és aconseguir conèixer millor què és el lupus i millorar l'atenció als pacients. Per la seva banda, els experts subratllen la importància de la detecció i tractament precoços perquè els afectats responguin de forma positiva als tractaments.

De moment, un recent estudi de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) publicat al "Journal of Clinical Immunology" ha aconseguit detectar que la sobreexposició d'una proteïna per part d'unes cèl·lules immunitàries -els limfòcits T CD4+- està relacionada amb els brots actius de lupus.

D'altra banda, un altre estudi ha demostrat que no hi ha relació entre el controvertit virus XMRV i la presència de la Síndrome de Fatiga Crònica en els pacients del lupus, que tenen el 40% d'aquests malalts.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut