San Fernando de Henares

Els 47 acusats de pertànyer a ETA pacten amb la fiscalia i 2 entraran a presó

Aquest dilluns s'ha fet el judici a l'Audiència Nacional i la Fiscalia ha arribat a un pacte per rebaixar les penes a canvi que els processats admetessin els fets

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns s'ha fet a l'Audiència Nacional el macrojudici contra 47 persones de l'entorn abertzale acusades de col·laborar amb ETA o de pertànyer a l'organització armada. El judici s'ha resolt amb un pacte amb la Fiscalia per rebaixar les penes dels processats. D'aquesta manera, 45 dels 47 eviten la presó. A canvi, els processats han reconegut els fets de què els acusaven.

Dos d'ells, però, ingressaran finalment a la presó. Es tracta dels advocats Arantza Zulueta i Jon Enparantza, considerats els responsables del grup coordinador de l'anomenat "front de presons". Tots dos afrontaven una petició de la Fiscalia de 14 anys de presó per la seva participació activa en organització terrorista en grau de dirigent.

A Zulueta i Enparantza els han descomptat el temps que han passat en presó preventiva després d'haver estat detinguts el gener del 2014. Ara els queden cinc mesos de presó per acabar la condemna, segons han informat fonts jurídiques.

La resta d'acusats han arribat a un pacte amb la Fiscalia perquè siguin condemnats, per participar de manera activa en ETA, a penes de dos anys o un any i mig de presó. El ministeri públic havia demanat, en principi, penes d'entre 8 i 11 anys.
 

Els processats a la sala on es fa el judici (EFE)

Entre els processats hi ha advocats de plataformes de suport als presos d'ETA, psicòlegs i personal d'assistència sanitària. Iñaki Goioaga és un dels reconeguts advocats de presos d'ETA. Actualment porta la defensa de l'històric Josu Ternera.

Molts dels advocats i dels acusats consideren que es tracta d'un judici anacrònic, ja que els processats són jutjats per donar suport a ETA, que ja no existeix.

El començament del judici va estar precedit per una manifestació dissabte a Bilbao, en què unes 50.000 persones van denunciar el que consideren una injustícia i una persecució del moviment independentista basc.
 

L'Audiència Nacional jutja 47 acusats de pertànyer a ETA (EFE)


Els arguments del magistrat

La interlocutòria del jutge Eloy Velasco es basava en informes de la Guàrdia Civil. Aquests informes esmenten un anomenat Grup de Coordinació format pels processats que utilitzava ETA "per dirigir i donar directrius generals al conjunt del front de presons, garantint la cohesió dels seus membres i la seva fidelitat" a la ja desapareguda organització armada.

El magistrat considera, segons la interlocutòria, que els imputats són "plenament coneixedors de la seva dependència orgànica d'ETA i que la seva activitat contribueix als fins" etarres.

En tot cas, l'acord amb la Fiscalia i l'acusació particular canvia radicalment la situació. Tots els acusats, un per un, han admès els fets pels quals se'ls acusava davant del tribunal. Això implica el reconeixement de la seva integració o vinculació amb el Grup de Coordinació, un ens organitzatiu que, sota la direcció d'ETA, agrupa altres grups que treballen a favor dels presos i fugats etarres.


Jon Iñarritu: "És el moment de buidar les presons"

El diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu atenent els mitjans davant l'Audiència Nacional (EFE)


Des d'EH Bildu, el diputat Jon Iñarritu considera que judicis com aquest no tenen cap sentit. Iñarritu ho ha dit davant de l'Audiència Nacional per mostrar la seva solidaritat amb els processats.

"Si aquests macroprocessos judicials eren un absurd en el passat, molt més ho són ara, que és el moment de solucions. És el moment de buidar les presons i no pas el moment que es repeteixin aquests judicis de caràcter polític (···) Ens trobem, lamentablement, en el dia de la marmota."


El diputat de Bildu subratlla que els acusats s'han vist obligats a anar a judici per "pertànyer a una organització que ja no existeix."

ARXIVAT A:
ETAAudiència NacionalPaís BascJudicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut