Negociadors de ERC, Junts i CUP sortint de la reunió (ACN/Marta Sierra)
Negociadors de ERC, Junts i CUP sortint de la reunió (ACN/Marta Sierra)

Els 4 punts "de mínims" d'ERC, Junts i CUP per "desencallar l'inici de la legislatura"

Han acordat "construir un gran acord nacional per a l'autodeterminació" més enllà dels partits polítics per a tota la legislatura

RedaccióActualitzat

Pacte "de mínims" per "desencallar l'inici de legislatura": Esquerra, Junts i la CUP han pactat quatre punts en una reunió aquest dimecres al migdia al Parlament en què els cupaires han fet de mediadors. No hi ha, però, cap detall sobre quina seria la fórmula de govern.

Les tres formacions asseguren que els resultats electorals "brinden a l'independentisme la possibilitat d'obrir un nou cicle per a l'alliberament nacional" i es comprometen a un acord nacional per a l'autodeterminació a partir de quatre punts "de mínims".

Són aquests:

1. Donar una resposta a la crisi social i econòmica que viu el país.

2. Construir un mur de defensa dels drets fonamentals i bàsics que tenen un ampli suport per part de la societat catalana i que no caben en el marc de l'Estat.

3. Prendre la iniciativa i convocar una primera reunió de treball per construir un gran acord nacional per a l'autodeterminació que vagi més enllà de partits polítics i que agrupi l'àmplia majoria social del país favorable a la solució democràtica. Amb el compromís inequívoc que des del diàleg i l'embat democràtic a l'Estat es pugui assolir l'exercici de l'autodeterminació i l'amnistia durant la propera legislatura.

4. Assolir un espai per al debat de l'estratègia independentista més enllà del marc de la governabilitat.


Paluzie: "Volem un pla"

La reunió l'ha propiciada la CUP i ha durat dues hores. Mentre estaven reunits, a les 12 del migdia l'Assemblea Nacional Catalana, l'ANC, ha organitzat un acte al davant mateix del Parlament.

En aquest acte, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha reclamat als partits independentistes que es posin d'acord:

"Així no, volem un acord, volem un govern i volem un pla, us toca estar a l'alçada del moviment popular independentista."

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, aquest dimecres davant del Parlament


Cuixart demana als partits sobiranistes que aturin els "linxaments"

A la tarda el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha instat els partits sobiranistes a "recuperar el sentit d'estat", abandonar "dinàmiques de desgast i d'hipertacticisme" i aturar "els linxaments entre companys de lluita":

"Diem prou! Que s'aturin els insults que no porten enlloc, ni alimenten res, que són estèrils entre companys de lluites compartides"

Jordi Cuixart, durant la intervenció en l'acte d'Òmnium a l'Hospitalet de Llobregat
Jordi Cuixart, durant la intervenció en l'acte d'Òmnium a l'Hospitalet de Llobregat (EFE / Quique Garcia)

Sobre les negociacions per a la investidura, el president d'Òmnium ha dit que l'entitat no prendrà part a favor de cap dels partits però ha alertat que les decisions polítiques que es prenguin els propers dies tindran "conseqüències per a les institucions, els partits i per a la mateixa societat catalana" que poden ser "irreversibles".

Cuixart ho ha dit en un acte a l'Hospitalet de Llobregat, en què Òmnium ha presentat dotze compromisos per impulsar la cultura i l'autodeterminació. A l'acte hi han assistit líders polítics com Pere Aragonès, Quim Torra, Laura Borràs o Roger Torrent.

Laura Borràs parla amb Pere Aragonès, sota la mirada de Roger Torrent
Laura Borràs parla amb Pere Aragonès, sota la mirada de Roger Torrent (EFE / Quique Garcia)
 


L'escull del Consell per la República

Després de les eleccions del 14F, les negociacions per investir president es van allargar setmanes, fins que el 21 de març ERC i la CUP van tancar un preacord.

A mesura que van anar passant els dies, es va evidenciar que els negociadors d'ERC i de Junts estaven encallats en com s'havia de definir l'estratègia del moviment independentista.

L'escull era el paper del Consell per la República presidit per Carles Puigdemont, que ERC temia que es convertís en una tutela externa sobre Pere Aragonès com a president.

A finals d'abril es van celebrar un parell de "cimeres" a la presó de Lledoners per intentar desencallar les negociacions, però sense èxit.

 

ERC vol governar en solitari

La situació es va precipitar aquest dissabte, quan l'executiva d'ERC va decidir aparcar les negociacions de legislatura amb Junts, i va anunciar que optarien per governar en solitari.

La resposta de Junts, que divendres havia dit que l'acord era "a tocar", va ser oferir quatre vots per investir Aragonès si aquest aconseguia sumar el suport d'En Comú Podem.

Els retrets públics entre les dues formacions que lideren l'independentisme van fer témer que la repetició d'eleccions no s'havia de descartar.


La disjuntiva de Junts

A l'interior de Junts no hi ha unanimitat al voltant de la decisió d'Esquerra de governar en solitari. Consellers com Meritxell Budó i Damià Calvet s'han expressat a favor de reeditar el govern de coalició i afirmen que encara hi ha temps per negociar.

En canvi, també hi ha veus crítiques amb l'estratègia de Jordi Sànchez i que aposten per anar cap a una repetició d'eleccions si no hi ha un compromís dels republicans d'anar cap a la independència:

 

Nou àmbit de coordinació

La reunió d'aquest dimecres és un intent per evitar la repetició de les eleccions, malgrat que, de moment, no està clar si els partits estan treballant per governar junts o no.

En tot cas, del document fet públic després de la reunió, se'n desprèn que hi ha la intenció de crear un nou àmbit de coordinació al marge del Consell per la República.

 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaGeneralitat de CatalunyaERCJuntsCUP
Anar al contingut