Madrid

Els 34 retrats amb personatges clau de la Transició ja decoren el Senat

El Senat ha inaugurat l'obra amb els 34 retrats dels personatges clau de la democràcia espanyola que simbolitzen el consens de la Transició. Són els cinc presidents del govern espanyol de la democràcia, els vuits presidents que ha tingut la cambra alta i 21 senadors de les primeres corts democràtiques. El quadre, encarregat per subratllar el consens clau per tirar endavant aquesta etapa, ha generat una forta polèmica quan s'ha sabut el que ha costat: 417.000 euros, més de 12.000 euros per retrat.

RedaccióActualitzat
Els retrats no tenen un ordre jeràrquic ni cronològic, i amb la col·locació dels personatges s'ha volgut evitar "associacions inapropiades" i permetre "diferents lectures" en funció de si la mirada va en ordre horitzontal, vertical o diagonal.

A més, l'autor de l'obra, el pintor Hernán Cortés, ha explicat durant l'acte d'inauguració que entre els diferents personatges s'estableix un joc de mirades i complicitats per mostrar "el reconeixement que sense convivència res és possible". 

Qui hi surt?

En l'obra hi ha els presidents de l'executiu espanyol des del 1977, Adolfo Suárez, Leopoldo Calvo-Sotelo, Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero, i els set homes i la dona que han estat al capdavant del Senat en els 34 anys que han transcorregut des d'aleshores. Són Antonio Fontán, Cecilio Valverde, José Federico de Carvajal, Juan José Laborda, Juan Ignacio Barrero, Esperanza Aguirre, Juan José Lucas i Javier Rojo, l'últim dels presidents de la cambra alta i l'encarregat de presidir la inauguració del polèmic quadre.

A més, també hi apareixen 21 senadors que van formar part de les primeres corts democràtiques, escollides el 15 de juny de 1977. Es tracta de Fernando Abril Martorell, Juan María Bandrés, Gloria Begué, Camilo José Cela, Luis Díez-Alegría, Torcuato Fernández-Miranda, Enrique Fuentes Quintana, Antonio Hernández Gil, Manuel Irujo Ollo, Landelino Lavilla, Rodolfo Martín Villa, Fernando Morán, Marcelino Oreja, José Ortega Spottorno, María Dolores Pelayo, Ramón Rubial, María Rubiés, José Luis Sampedro, Luis Sánchez Agesta, Joaquín Satrústegui i Josep Subirats.

Oblidant la qüestió del preu


El president del Senat en funcions, Javier Rojo, ha parlat d'una obra "deliberadament coral", en record dels que van renunciar a les "veritats absolutes" per construir-les entre tots.

Rojo també ha dit que es vol subratllar la importància del diàleg i la col·laboració entre els diferents com a instrument per superar les dificultats del país.

El discurs de Rojo s'ha basat en el perquè del quadre, la força del consens, mentre que ha defugit en tot moment la qüestió del quant. I és que el preu, que ha aixecat moltes crítiques en època de retallades i austeritat, no ha generat precisament el tan lloat consens.


Anar al contingut