Els tres joves d'Altsasu amb condemnes més altes obtenen el tercer grau
Els joves d'Altsasu durant el judici a l'Audiència Nacional

Els 3 joves d'Altsasu amb condemnes més altes obtenen el tercer grau

Són els que estan empresonats des de fa més de 3 anys i mig, poques setmanes després de la baralla, i ara només aniran a la presó a dormir entre setmana

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest divendres han passat al tercer grau penitenciari els 3 joves condemnats a penes més altes per una baralla en un bar d'Altsasu amb dos guàrdies civils fora de servei i les seves parelles l'octubre del 2016.

En concret, són Adur Ramírez de Alda, Jokin Unamuno i Oihan Arnanz, els que van ser condemnats a penes més altes, d'entre 8 i mig i 9 anys i mig de presó.

Sense imatges

Koldo Arnanz i Antxon Ramírez de Alda, pares respectivament d'Oihan i Adur, aquest divendres a Nanclares de Oca (EFE)

Els joves han sortit aquest mateix divendres al matí de la presó en el primer permís de cap de setmana, però no se'ls ha pogut veure, perquè tenen por de possibles represàlies o atacs.

A més un fort dispositiu de la Ertzaintza ha impedit que els periodistes poguessin acostar-se al centre penitenciari.

La premsa només ha pogut parlar amb dos dels pares dels nois, que diuen que la seva lluita continua:

"Això, després del que ens ha tocat passar, és un moment esplèndid. Esplèndid ara, demà tornem a la lluita per treure els dos que encara queden a dins, i donar les gràcies, prquè això no s'hauria aconseguit si no haguéssim tingut el suport de la gent."

Amb el tercer grau els tres joves hauran d'anar a la presó a dormir entre setmana. El cap de setmana el podran passar a casa.

Judici als joves d'Altsasu

L'anunci l'havien fet les seves famílies a través del perfil col·lectiu que tenen a Twitter:

"Aquest matí els funcionaris de la presó de Zaballa han comunicat als nostres fills, Adur, Jokin i Oihan l'obtenció del tercer grau. En conseqüència demà mateix accediran als permisos corresponents a la seva nova situació penitenciària."


1.326 dies a la presó

Tots tres van entrar en presó preventiva per ordre de l'Audiència Nacional poques setmanes després de l'incident, de manera que ara ja fa 1.326 dies que estan a la presó, més de 3 anys i mig:

 

El desembre també van passar a tercer grau dos dels altres condemnats, Iñaki Abad i Aratz Urriola, quan van complir una quarta part de la condemna.

Encara queden dos condemnats més en segon grau penitenciari.

Terrorisme o no?

Del cas se'n va encarregar l'Audiència Nacional, l'AN, perquè la Fiscalia va considerar que la baralla es podia tipificar com a delicte de terrorisme, del qual s'acusava els 3 condemnats ara en tercer grau, i també la majoria dels altres.

Això va provocar un conflicte competencial entre l'AN i l'Audiència de Navarra, que considerava que no es podia jutjar el fet per terrorisme, però fa 3 anys el Tribunal Suprem va decidir mantenir-ho a l'AN.

Altsasu
Manifestació a Altsasu en protesta per les condemnes


Fins a 62 anys de presó

En un primer moment la Fiscalia va demanar 50 anys de presó per a 7 dels acusats, i 62 per a Oihan Arnanz, al qual afegien un delicte d'"amenaça terrorista".  A tots els va atribuir una agressió "planificada i organitzada".

Finalment, l'AN va descartar delictes relacionats amb terrorisme i els va condemnar amb penes d'entre 2 i 13 anys, penes que el Suprem va rebaixar el novembre a entre 1 any i mig i 9 anys i mig.

Exterior del bar Koxka, on el 15 d'octubre de 2016 va haver-hi la baralla
Exterior del bar Koxka, on el 15 d'octubre del 2016 va haver-hi la baralla

 

ARXIVAT A:
Altsasu
Anar al contingut