Els 27 reforcen el suport armamentístic a Ucraïna i dubten del paper mediador de la Xina

Avalen l'acord per enviar "urgentment" a Ucraïna munició i míssils, també a través de compres conjuntes

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea han insistit aquest dijous en el suport al pla de pau del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, davant el que ha plantejat la Xina.

En les conclusions de la cimera que celebren a Brussel·les, els 27 aposten per "continuar treballant" sobre el pla de pau ucraïnès de 10 punts amb l'objectiu de tenir una pau "justa i duradora".

Pel que fa al fet que la Xina s'hagi erigit com a possible mediador en el conflicte, la majoria no se'n refia, però hi ha opinions divergents. Per exemple, el primer ministre holandès veuria bé que Xi Jinping i Zelenski parlessin. O el luxemburguès, que recomana no caure en el criticar per criticar respecte a la Xina.

En canvi, el primer ministre de Letònia, Arturs Karins, ha avisat que la visita de Xi Jinping a Moscou ha de fer que la UE "obri els ulls".

És un debat, però, en què no s'ha entrat a fons.


Un milió de projectils en 12 mesos

Els líders europeus sí que han avalat l'acord tancat pels ministres dilluns per entregar a Kíiv munició i míssils "en cas que es demanin", també a través de compres conjuntes, i la mobilització del "fiançament adequat" del Fons Europeu de Suport a la Pau.

De fet, han aprovat reservar 2.000 milions d'euros per fer una compra conjunta de munició i enviar a l'exèrcit ucraïnès un milió de projectils al llarg dels propers 12 mesos, un calendari que revela la convicció que la guerra encara va per llarg.

Les conclusions de la trobada assenyalen que els estats estan "incrementant els esforços" per donar a Ucraïna el que necessita militarment i subratllen que la UE continua "ferma" en el suport polític, econòmic, militar, financer i humanitari a Kíiv.

En el text, els 27 també "prenen nota" de l'ordre de detenció contra el president rus, Vladímir Putin, i demanen a Moscou "aturar immediatament l'agressió", així com garantir "un retorn segur" dels deportats. També apunten que és "important i urgent" assegurar una implementació "efectiva" de les sancions i reiteren el suport a la reconstrucció del país.

Pel que fa a l'adhesió a la UE, els 27 celebren el compromís de Kíiv amb les reformes pactades i subratllen la "importància" d'aquest procés.

El veto alemany a la prohibició de vendre motors de combustió, pendent

Els líders europeus també han parlat d'energia i de competitivitat. I en aquesta carpeta sembla que no han abordat la polèmica per prohibir vendre cotxes de combustió més enllà del 2035. Alemanya hi està en contra, i el seu canceller ha arribat a la cimera afirmant que les negociacions van "pel bon camí" per acceptar combustibles sintètics.

Més contundent s'ha mostrat la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, també a favor del veto, juntament amb la República Txeca, Polònia i Bulgària. En canvi, estats com els Països Baixos o Bèlgica han traslladat un missatge d'unitat.


Guterres, el convidat especial

António Guterres, al Consell Europeu (ACN/Consell Europeu)

La lluita de la Unió Europea per deixar de contaminar ha estat molt ben valorada pel secretari general de l'ONU, que ha tornat a alertar dels estralls de la crisi climàtica:

"El Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic ha qualificat la situació de dramàtica. Estem a prop del punt que faria impossible no passar de l'augment d'1,5 graus. Per tant, ens cal una acció dràstica", ha advertit.


António Guterres també s'ha posicionat sobre el paper de la Xina en una guerra, la d'Ucraïna, que ha tornat a ser plat principal de la cimera europea: ha advertit la UE que l'acostament de Putin amb Xi Jingping no ha de ser cap pretext per aïllar la Xina, que això seria arriscat.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaXinaUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut