El comissari europeu de l'Energia s'ha reafirmat en les seves declaracions. (Foto: EFE)
El comissari europeu de l'Energia s'ha reafirmat en les seves declaracions. (Foto: EFE)
Brussel·les

Els 27 donen un toc d'atenció al comissari de l'Energia per les seves declaracions "apocalíptiques"

"Apocalipsis" i "una gran catàstrofe". Amb aquestes paraules es referia el comissari europeu de l'Energia, Günther Oettinger, a la situació de la central nuclear japonesa de Fukushima. Dies després de les seves declaracions, diversos països de la UE han criticat el comissari alemany pel seu alarmisme. D'altra banda, els ministre de l'Energia ha concretat les mesures de control que hauran de passar les centrals europees. Abans que acabi l'any, les nuclears de la UE hauran de passar proves de resistència davant possibles terratrèmols, accidents i atemptats terroristes. També s'examinarà el disseny de les plantes, els sistemes de refrigeració i els plans d'evacuació i emergència.

Actualitzat
El comissari europeu d'Indústria, Günther Oettinger, va assegurar que era apropiat descriure la situació al Japó "d'apocalíptica". Tampoc li va tremolar el pols per dir que el país s'enfrontava a una "gran catàstrofe". Aquestes declaracions contrastaven amb les crides a la calma i a la cautela dels diversos organismes internacionals.

Els ministres de l'Energia dels 27, reunits aquest dilluns a Brussel·les per abordar la situació de les centrals nuclears europees, han tocat el crostó a Oettinger. "Per descomptat, el comissari Oettinger no ha tingut una setmana gaire afortunada, així ho hem dit en el Consell diversos estats membres, alguns amb més duresa que d'altres", ha assenyalat el ministre espanyol d'Indústria, Miguel Sebastián. "Una cosa és el debat nuclear, que sempre ha de ser benvingut, una altra cosa és exigir condicions de seguretat i la tercera és crear una alarma injustificada, que no ajuda ni el Japó, ni Europa, ni ningú", ha afegit.

Malgrat aquesta crida a l'orde, paral·lelament a les paraules de Sebastián, Günther Oettinger estava oferint una roda de premsa en la qual es reafirmava en les seves declaracions: "No em penedeixo del que vaig dir". "És clarament catastròfic" tenir "8.000 morts segons xifres oficials i gairebé 13.000 desapareguts i no poder donar serveis als hospitals".

A la mateixa roda de premsa, el ministre hongarès d'Energia, Tamas Fellegi, va respondre a Oettinger que "convé trobar un equilibri entre informació i alarmisme".

Proves de resistència a les centrals nuclears europees

A banda de comentar les declaracions del representant comunitari d'Indústria, els ministres dels 27 del ram han acordat el tipus de proves a què se sotmetran les centrals nuclears europees. Seran tests de resistència davant possibles terratrèmol, accidents i atemptats terroristes. Aquestes avaluacions hauran de fer-se abans que acabi l'any. També s'examinarà el disseny de les centrals, els sistemes de refrigeració i els plans d'evacuació i emergència.

D'altra banda, els 27 han proposat que l'avaluació de l'aplicació de la directiva de seguretat nuclear del 2009, que els Estats han d'haver implementat l'1 de juliol d'aquest any, s'avanci respecte del seu horitzó inicial, previst pel 2014.

Segons dades de la Comissió Europea, 14 països de la UE tenen centrals nuclears i sumen un total de 143 reactors. França és el país amb més reactors, amb un total de 58, seguit del Regne Unit, amb 19, i alemanya, amb 17.

Anar al contingut