Els 25 volcans que ara mateix hi ha en erupció al món i els que tenen risc d'activar-se
El volcà Merapi, a Java, a Indonèsia, el 9 de setembre en plena erupció (Reuters)

Quins volcans hi ha ara mateix en erupció al món i quins tenen risc d'activar-se

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Al món en aquests moments hi ha desenes de volcans en erupció, i en alguns casos de molta més importància que la del volcà Cumbre Vieja de La Palma, a les Canàries.

La diferència és que aquesta erupció està afectant directament zones habitades, i això l'ha convertida en més nociva per als interessos humans i també especialment noticiable.

En concret, la web alemanya VolcanoDiscovery té registrats 25 volcans ara mateix en erupció arreu del planeta, la majoria a la zona del Pacífic i a l'Amèrica Central i del Sud.

En aquest mapa interactiu generat per aquesta web que mostra tots els volcans que tenen alguna activitat, es poden seleccionar i veure pressionant la paraula "erupció". Clica en aquest enllaç si no pots veure el mapa.

 

Quants volcans hi ha en erupció exactament?

El principal centre que es dedica a registrar l'activitat sísmica i dels volcans d'arreu del món és la nord-americana Smithsonian Institution, que ofereix una llista més llarga, de 50 volcans en erupció.

De tota manera el concepte de "volcà en erupció" és difícil de precisar, perquè les erupcions solen ser molt intermitents, i poden passar setmanes o mesos amb molt poca activitat.

En aquest sentit, la Smithsonian inclou els que han estat actius fins fa 3 mesos i, en tot cas, assegura que, en general, cada dia hi acostuma a haver una vintena de volcans llançant lava.


Dos volcans al Mediterrani

Itàlia ara mateix n'hi ha dos: el de l'illa de Stromboli, a l'arxipèlag de les Eòlies, que va registrar una forta explosió dimarts de la setmana passada, i fa dos dies l'Etna, a Sicília.

L'erupció de l'Etna ha estat més potent que la de La Palma, amb un núvol de gasos que ha arribat a més de 9 quilòmetres d'altura, i que el vent ha desplaçat cap a l'est:

Imatge de satèl·lit de Sicília i Calàbria d'aquest dimarts, amb el núvol volcànic que surt de l'Etna i va cap a l'est

L'Etna és un volcà amb activitat constant, amb què conviuen els habitants dels pobles i ciutats que l'envolten. Des del 16 de febrer, la primera erupció d'aquest any, i les posteriors, ja ha crescut 33 metres.

Aquest mateix dimarts l'associació de pagesos i ramaders més important d'Itàlia, Coldiretti, va reclamar al govern "normes àgils" per fer front a "l'emergència contínua" que suposa el volcà:

"Fa més de 7 mesos que les erupcions de l'Etna han colpejat durament les granges de la zona, amb danys sovint irreparables als cultius, que s'afegeixen a les molèsties d'haver de netejar constantment les cendres dels canals i de les carreteres."


Nou erupcions més al setembre

Aquest mateix setembre hi ha hagut vuit erupcions més al món, quatre de les quals al Pacífic nord, dues en territori rus, a la península de Kamtxatka, i dues a les illes Aleutianes, dels Estats Units.

Dues més han estat a Sud-amèrica: el dia 1 al volcà Sabancaya del Perú i el dia 17 al Nevados de Chillán de Xile.

La setena i la vuitena van ser el mateix dia, el dissabte 18, just el dia abans que la de La Palma, i van ser al volcà Popocatépetl, a Mèxic, i al Fagradalsfjall d'Islàndia.

I aquest 23 de setembre ha entrat en erupció el Fuego, a Guatemala, el més actiu de Centreamèrica, que fa tres anys va causar gairebé 200 morts.


Sis volcans actius des de l'agost

N'hi ha 7 més en actiu que van entrar en erupció durant l'agost, tres dels quals a Indonèsia: el Lewoto, a l'illa de Lembata, el dia 8; el Merapi, a Java, el dia 10, i el volcà Ibu, a Halmahera, el 24.

El 19 d'agost va ser el torn del Reventador, a l'Equador. Pel que fa a l'Ebeko, també a Kamtxatka, va entrar en erupció el dia 26, i el Suwanose-Jima del Japó el dia 30.

1.500 volcans potencialment actius

D'altra banda, la Smithsonian Institution, que treballa conjuntament amb l'Associació Internacional de Vulcanologia, fa el seguiment de tots els volcans del món que es consideren potencialment actius.

Aquests són tots els que han tingut alguna activitat durant l'holocè, és a dir, en els últims 10.000 anys, ja que a escala geològica això és molt poc temps, i implica que poden tornar a activar-se.

En aquest cas la llista és molt més llarga: més de 1.300 volcans.

 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre Vieja
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut