Els 21 projectes de Barcelona per portar turistes als barris i descongestionar el centre

L'Ajuntament vol reforçar la idea al visitant que Barcelona és molt més que la Sagrada Família i les platges

Cristina HerranzActualitzat

Els fons europeus finançaran projectes a Barcelona per potenciar projectes turístics que queden eclipsats per les grans atraccions que ofereix la ciutat. Es pretén diversificar l'oferta i alleugerir la massificació que pateix el centre. 

Són 50 milions d'euros per finançar 21 projectes de barri, amb la voluntat de desconcentrar, desestacionalitzar i diversificar l'oferta turística.

L'Ajuntament vol reforçar la idea al visitant, que Barcelona és molt més que Sagrada Família i platges. 


Promocionar "Camins de l'Aigua"

Un dels 21 projectes se centra a descobrir la història de la sèquia de Barcelona, l'anomenat rec Comtal, que, amb més de 12 quilòmetres de recorregut, va portar l'aigua fins a la ciutat durant 2.000 anys. I promocionar les visites a les Cases de l'Aigua i el caminet que ressegueix el fil d'aigua entre Montcada i Reixac i Trinitat Nova i Trinitat Vella, a Nou Barris.

El rec Comtal de Barcelona
El rec Comtal de Barcelona(Ajuntament de Barcelona/Equip Audiovisuals)

"El projecte "Camins de l'Aigua" pretén promocionar els espais museístics i l'entorn natural perquè siguin un element més de la ciutat i, alhora, de gaudi de l'espai públic i de passeig per als veïns", explica Joaquim Calafí, director dels Serveis Tècnics del Consorci del Besòs. 

Un altre dels projectes que rebrà finançament és la rehabilitació del castell de Montjuïc, un edifici d'interès patrimonial i històric que abans de la pandèmia rebia 1 milió de visitants a l'any. 

"Els diners ens permetran avançar en la rehabilitació del castell de Montjuïc. Podrem instal·lar una botiga i guanyar espai i sales per fer-hi activitats culturals, artístiques i exposicions", assegura Axel González, tècnic de la Direcció de Memòria, Història i Patrimoni de l'Institut de Cultura de Barcelona. 

Altres iniciatives són el portal digital de museus municipals de Barcelona, la implementació d'una certificació de turisme sostenible per a empreses, la sala immersiva a la capella de Sant Miquel del monestir de Pedralbes i el laboratori d'art urbà a Nou Barris.

Es preveu la restauració ambiental del Parc del Laberint d'Horta i del Parc de la Ciutadella, la creació del Laboratori d'art urbà de Nou Barris i l'adequació del Museu del Treball i Ciutat a la Fabra i Coats.

També es vol crear un Jardí Geològic al carrer Menéndez Pelayo i al Campus Universitari de la UB al districte de les Corts, que unirà l'Espai Barça amb els jardins de Pedralbes.

El laberint d'Horta
El laberint d'Horta(Ajuntament de Barcelona/Vicente Zambrano González)

Entre els projectes, hi ha l'objectiu de potenciar el rol de l'Estació del Nord com a node d'autocars turístics. Es planteja, també, un itinerari verd per a vianants i bicicletes que faciliti l'accés a Barcelona des del Vallès.

Es vol dinamitzar el parc natural de Collserola, la riba del riu Besòs i invertir per millorar la zona de platges del Fòrum.


Barcelona, molt més que platges i Sagrada Família

L'estratègia de Barcelona busca la desmassificar del centre i desestacionalitzar i diversificar l'oferta turística. També la creació de nous imaginaris i la millora de la mobilitat turística i la innovació. "Busquem turisme de qualitat i també regenerar espais per als barcelonins i barcelonines", insisteix Jaume Collboni, primer tinent d'alcaldia d'Economia. 

L'estratègia consisteix en la transició verda i sostenible, l'eficiència energètica, la transició digital i la competitivitat. La convocatòria, adreçada als ens locals, té una dotació total de 1.900 milions d'euros, distribuïts en les convocatòries dels anys 2021, 2022 i 2023. 194 milions li pertoquen a Catalunya i el Pla de Barcelona opta a 50 milions d'euros

Per línies estratègiques, el consistori preveu destinar 10,4 milions d'euros del finançament europeu a la innovació; 10,3 milions a potenciar l'espai ciutadà, cultural i esportiu de Montjuïc; 9,7 milions més a la nova oferta turística descentralitzada; 8,4 a la mobilitat sostenible; 5,4 milions aniran a les zones de Collserola i el Besòs, i 4 més a la millora del litoral.

 

ARXIVAT A:
Turisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut