Michal Kurtyka, president de la COP, salta d'alegria després de l'aprovació de l'acord (Reuters)
Michal Kurtyka, president de la COP, salta d'alegria després de l'aprovació de l'acord (Reuters)
Katowice

Els 200 països de la COP24 acorden un reglament de mínims contra el canvi climàtic

L'eufòria s'ha desfermat després de 13 dies negociant, malgrat que l'acord és de mínims

RedaccióActualitzat

"Hi ha acord!". Així han celebrat el pacte que segella com s'haurà de lluitar contra el canvi climàtic a la cimera del clima COP24. Feia 13 dies que negociaven a Katowice i, aquest dissabte, els 197 països que hi participen han tancat el "llibre d'instruccions" que ha de permetre aplicar l'Acord de París en la pròxima dècada.

Malgrat l'eufòria que s'ha desfermat, l'acord és de mínims i arriba marcat per l'absència dels Estats Units i per la decisió del Brasil d'acollir la pròxima cimera, com estava previst.

Eufòria desfermada

Com ja va passar al final de la cimera de París, ara fa tres anys, l'eufòria s'ha desfermat i el mateix Secretariat de l'ONU sobre Canvi Climàtic ha publicat un efusiu missatge a la xarxa:


Aquest és el moment de l'aprovació, també publicat pel compte de l'ONU:


El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha celebrat l'acord. Diu que suposa la fundació d'una nova manera d'encarar la lluita contra el canvi climàtic:


La transcendència de l'acord

L'eufòria entre les delagacions del COP24 constrasta amb l'escepticisme generalitzat amb aquestes cimeres, més encara després del resultat de París, que va quedar descafeïnat quan els Estats Units van decidir retirar-se del pacte.

Per evitar-ho, la cimera ha treballat per establir un conjunt de regles comunes i un mecanisme de transparència perquè cada país informi dels seus avenços en la lluita contra el canvi climàtic a la resta de la comunitat internacional.

L'acord final també inclou una referència a l'informe científic que apel·la a la importància d'emprendre canvis "urgents i sense precedents" per limitar l'augment de la temperatura del planeta a 1,5 graus, després d'una gran controvèrsia que va amenaçar de frustrar el cim.

 

Notícia relacionada: El missatge colpidor de l'activista adolescent Greta Thunberg a la COP24 de Katowice

 

La ministra espanyola per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, assegura que les bases de l'acord són fermes:

"Tenim una sèrie de decisions que fan operatiu l'Acord de París i que són tremendament robustes i operatives"

 

 

Endarrerit per serrells d'última hora

La cimera de Katowice també ha reproduït un altre imatge clàssica d'aquestes cimeres: havia d'acabar ahir, però l'han allargat 24 hores. En aquesta ocasió per la negativa a última hora del Brasil a una modificació de l'actual sistema que regula el mercat de carboni.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMedi ambient
Anar al contingut