El fundador de Neuralink, Elon Musk, l'estiu de l'any passat (Europa Press / Patrick Pleul)
El fundador de Neuralink, Elon Musk, l'estiu de l'any passat (Europa Press / Patrick Pleul)

Elon Musk assegura que Neuralink podrà implantar xips en cervells humans d'aquí mig any

Els implants de la companyia especialitzada en neurotecnologia tindran una mida similar a la d'una moneda

Redacció / Agències

Nou cop d'efecte d'Elon Musk. L'excèntric emprenedor assegura que la companyia especialitzada en sistemes relacionats amb la neurotecnologia Neuralink, que ell va fundar i de la qual és el propietari, podrà començar a implantar xips a humans d'aquí sis mesos.

L'implant tindrà la mida d'una moneda i la instal·lació obligarà a extreure un volum similar del cervell. Es tracta d'una intervenció més invasiva que la que suposen altres artefactes desenvolupats per empreses neurològiques. Musk, però, ha defensat que és imperceptible:

"Hipotèticament, jo podria tenir l'aparell implantat ara mateix i vostès ni se n'adonarien"

La funció de l'implant és la de "llegir" l'activitat cerebral per poder transmetre ordres que ajudin a restaurar funcions del cervell greument danyades arran d'un infart o una esclerosi lateral amiotròfica, que poden comportar importants seqüeles en la capacitat comunicativa.

Musk ha mostrat un vídeo en què es veu un mico amb un d'aquests implants i que, aparentment, és capaç de moure un cursor en una pantalla cap a unes lletres. "L'està movent amb la ment. No és que pugui escriure, no vull exagerar", ha dit.


Fins ara, els implants cerebrals s'han desenvolupat en una única direcció: des del cervell cap a l'exterior, generalment un ordinador que processa els senyals. El projecte de Neuralink té l'objectiu de poder traslladar informació també cap a l'altra direcció: del computador cap al cervell.

En marxa el procés per obtenir el permís de l'FDA

En un acte a la seu central de l'empresa, a la ciutat californiana de Fremont, Musk ha explicat que ja hi ha en procés els permisos necessaris de l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA, en les seves sigles en anglès), que autoritza la introducció de productes mèdics al mercat.

Fins ara, l'FDA s'ha preocupat pel possible sobreescalfament de l'implant, que inclou microcables al teixit cerebral. El sobreescalfament podria comportar una fuita d'elements químics des de l'impant cap a la massa cerebral, segons ha explicat Musk en el torn de preguntes.

Neuralink està desenvolupant dos tipus d'implants en paral·lel. Un que permeti restaurar la visió "fins i tot en aquells que mai n'han tingut"; i un altre que restableixi les funcions corporals bàsiques en persones amb paràlisi per danys a la medul·la espinal.

Musk, durant un acte de SpaceX a Califòrnia, l'any 2017
Musk, durant un acte de SpaceX a Califòrnia, l'any 2017 (Reuters / Mike Blake)
ARXIVAT A:
CiènciaTwitter
Anar al contingut