L'empresari ha agraït la decisió del jurat en una piulada a Twitter (Reuters/Jonathan Ernst)

Elon Musk, absolt de frau pels tuits falsos sobre la retirada de Tesla de la borsa

Tot i reconèixer que els missatges eren enganyosos, el jurat no ha considerat provat que provoquessin la caiguda de les accions de la companyia el 2018 que van comportar pèrdues milionàries als inversors

Virgínia Arqué Nueno

Un jutjat de San Francisco considera que Elon Musk no és responsable de les pèrdues econòmiques milionàries que van patir diversos inversors de Tesla després d'uns tuits enganyosos publicats per l'empresari l'agost del 2018.

En els tuits, el propietari de Tesla anunciava la imminent retirada de la companyia de la borsa i assegurava que tenia prou diners per finançar-la, un fet que no va passar.

"Estic considerant treure Tesla de la borsa a 420 dòlars. Finançament assegurat.", deia en un primer missatge, en el qual feia referència a un preu per acció un 23% per sobre del que tenia en aquell moment i que equivalia a valorar l'empresa en uns 71.000 milions de dòlars.  Més tard en va afegir un altre en què garantia que "el suport dels inversors està confirmat" i que l'operació només depenia del vot dels accionistes.


Després d'emetre els missatges, el preu de les accions de l'empresa automobilística va pujar molt. Però quan els mitjans van començar a qüestionar la veracitat de les afirmacions del polèmic empresari, que van resultar ser enganyoses, les accions van caure en picat i un grup d'accionistes afectats per fortes pèrdues van demandar Musk, Tesla i el consell d'administració per frau borsari.

El jutge que porta el cas, Edward Chen, ha considerat provat que els missatges de Musk eren falsos i enganyosos, però el jurat que ha emès el veredicte final no ha considerat que estigués demostrat que els tuits fossin la causa de la caiguda de les accions, ni que l'empresari en volgués modificar el valor intencionadament.

Interrogatori a Elon Musk durant el judici, que ha durat 3 setmanes (Reuters/Vicki Behringer)

Els missatges de Musk, "tècnicament enganyosos" 

El jurat, format per nou persones, ha emès el veredicte en dues hores, després de tres setmanes de judici civil, i ha exculpat el magnat del càrrec de frau borsari.

Durant la seva declaració en aquest procés, Elon Musk va assegurar que "tenia intenció" de trobar els diners per treure l'empresa de la borsa, que provenien de la seva participació a SpaceX i d'un fons sobirà de l'Aràbia Saudita, un finançament que, en realitat, no estava garantit.

També va assegurar que no havia actuat de mala fe per manipular el valor de les accions i va dir que només volia informar els inversors de les seves intencions.

Musk, va assegurar, en el judici, que no tenia intenció de fer caure les accions de Tesla (Reuters/Vicki Behringer)

Musk va negar que es pogués demostrar que la caiguda del preu de les accions estava relacionada amb les seves piulades:

"El fet que tuitegi alguna cosa no vol dir que la gent se la cregui i actuï en conseqüència."

L'advocat de l'empresari va reconèixer en el judici que els missatges eren "tècnicament inexactes", però va al·legar que "que sigui un mal tuit no el converteix en frau."

No s'ha pogut demostrar la relació causa-efecte

Un cop provat que els missatges eren falsos i enganyosos, el jurat havia de determinar si van ser aquests missatges els que van provocar la caiguda de les accions de Tesla, la possible intencionalitat de l'acusat en el moment de penjar-los a les xarxes socials i calcular l'impacte econòmic que va tenir l'engany en els demandants.

Però en rebutjar el primer supòsit i considerar que no estava provat que els missatges de Musk fossin la raó de la caiguda de les accions, l'empresari s'ha estalviat haver d'indemnitzar els demandants.

L'any 2018, Elon Musk ja va ser acusat de frau davant la Comissió de Valors i Borsa dels Estats Units. En aquella ocasió, l'empresari va acceptar pagar una multa de 17 milions de dòlars i deixar de presidir el consell d'administració de Tesla durant tres anys, tot i que va continuar sent conseller delegat de la companyia.

Les accions de la companyia han pujat en fer-se públic el veredicte (Reuters/Athit Perawongmetha)

L'empresari no estava present a la sala en el moment de la lectura del veredicte del jurat, a qui ha "agraït profundament" la seva decisió després, en una piulada a Twitter:


Les accions de Tesla han pujat un 1,6% a borsa després fer-se pública la sentència.

 

   

ARXIVAT A:
Estats UnitsDelictes econòmicsBorsa
Anar al contingut