Elna demana ajuda per arreglar l'edifici de la Maternitat, que costarà 870.000 euros

L'Ajuntament ha engegat una campanya de recollida de diners perquè no pot assumir el cost de la reparació de les esquerdes, tot i que les administracions franceses assoliran la meitat de la despesa

RedaccióActualitzat

Fa unes setmanes es va tancar d'urgència l'edifici de la Maternitat Suïssa d'Elna per unes esquerdes que van aparèixer i que es van anar fent més greus per culpa de la sequera. Per aquest motiu, l'Ajuntament d'Elna ha posat en marxa una campanya per recollir fons per reparar els danys, valorats en uns 870.000 euros. De moment, han aconseguit 11.000 euros, 10.000 dels quals provenen d'una persona anònima.

La recaptació ha engegat a la Catalunya Nord, però també està oberta a altres llocs, com a Suïssa. El consistori preveu que les administracions franceses assumeixin aproximadament la meitat del cost; però, tot i això, l'alcalde, Nicolas Garcia, ha assegurat que el municipi no pot fer front a la resta.


Aportacions al museu o per transferència

La Maternitat continuarà tancada sense data d'obertura, però es podrà visitar la planta baixa i el jardí, on instal·laran una exposició. A l'entrada de l'edifici hi haurà una urna per poder fer aportacions, que també es podran fer a través d'un número de compte que han difós a través de la seva pàgina web.

La Maternitat, fundada l'any 1939 per la suïssa Elisabeth Eidenbenz, presentava des de fa temps unes esquerdes que van anar augmentant i van obligar a tancar les portes de l'edifici per evitar possibles despreniments.

Segons l'alcalde, l'amo que va recuperar l'edifici a finals dels anys 90 va fer unes obres "com millor sabia" i, després, l'Ajuntament va tornar a fer una intervenció per posar un ascensor. Aquests factors, més l'extrema sequera i la possibilitat de manca de fonaments han portat a aquesta situació.

Campanya solidària per reparar l'edifici de la Maternitat d'Elna que costarà 180.000 euros
Algunes de les esquerdes de l'edifici que han aparegut a terra o a les parets (Gemma Tubert/ACN)

Una reparació molt cara

La reparació és molt necessària, però molt cara. En primer lloc, s'hauria de protegir la part exterior per evitar despreniments de la cornisa. La següent intervenció es farà en les pròximes setmanes i ja costarà 170.000 euros.

Tot i preveure que les administracions de França aportin la meitat del total de la reparació, l'Ajuntament d'Elna assegura que no pot assumir pagar 450.000 euros. A part que es tracta d'un municipi petit, disposen d'altres monuments històrics que necessiten reparació, com la muralla.

La iniciativa es vol amplificar i es planteja utilitzar plataformes de micromecenatge per aconseguir que ciutadans del sud, però també de Suïssa s'interessin i que, en participar comptin amb beneficis fiscals.

"Tothom que doni el que pugui: un euro, dos euros, mil euros... el que sigui", ha explicat l'alcalde a l'ACN.

Un edifici amb història 

A la Maternitat d'Elna van néixer uns 600 nadons de refugiades de la Guerra Civil Espanyola internades en camps propers. L'any 2013 es va arreglar i reformar per obrir com un museu per homenatjar la tasca que va fer Eidenbenz.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut