Qui és Élisabeth Borne, la nova primera ministra de França

Emmanuel Macron nomena la fins ara ministra de Treball com a cap de l'executiu, en substitució de Jean Castex

Actualitzat

Élisabeth Borne és la nova primera ministra de França. Succeeix Jean Castex, que aquest mateix dilluns a la tarda ha presentat la dimissió davant del president de la República, Emmanuel Macron.

Tres setmanes després de guanyar les presidencials per segon cop, Macron ha desvelat el nom de la nova cap de l'executiu.

Amb el nomenament de Borne, Macron vol donar a la presidència de l'executiu un perfil més social i ecologista. Uns dies després de la victòria electoral, el president francès havia dit que el nou primer ministre havia d'estar compromès amb "les qüestions socials, mediambientals i productives".

Borne saluda Macron en la presa de possessió del president de la República després de ser escollit per segona vegada
Borne saluda Macron en la presa de possessió del president de la República després de ser escollit per segona vegada (Reuters/Gonzalo Fuentes)

"Feu realitat els vostres somnis"

Élisabeth Borne és la segona dona primera ministra de França. La primera va ser Édith Cresson el 1991, amb François Miterrand a l'Elisi. Ho va ser menys d'un any.

Precisament, en la primera intervenció com a cap de govern, Borne ha tingut un record per a Cresson i ha dit que estava "molt commoguda" pel nomenament.

Al pati del palau de Matignon, la flamant primera ministra ha dedicat el nomenament a totes les nenes i noies:

"Dedico aquesta designació a totes les nenes per dir-los 'Feu realitat els vostres somnis' i perquè res freni la lluita pel lloc de les dones en la nostra societat."

La nova cap de govern també ha elogiat la feina feta per Castex durant els darrers 22 mesos. Del seu antecessor, n'ha destacat que ha exercit el càrrec prioritzant "allò col·lectiu" sense ambició personal. "Has sabut conquerir el cor dels francesos", li ha dit.

Élisabeth Borne i Jean Castex, aquest dilluns en el traspàs de poders
Élisabeth Borne i Jean Castex, aquest dilluns en el traspàs de poders (EFE/Christian Hartmann)

Una tecnòcrata procedent de l'òrbita socialista

D'un perfil més tècnic que polític, Élisabeth Borne havia estat fins ara ministra de Treball. També ho havia estat de Medi Ambient i Transició Ecològica i de Transports en el primer govern de Macron. I és, a més, algú que ve del Partit Socialista, a diferència dels dos anteriors primers ministres de Macron, Jean Castex i Édouard Philippe. Borne es defineix com "una dona d'esquerres".

Reforma del mercat de treball -i de les jubilacions-, ecologia i un gir més cap a l'esquerra són les grans promeses de Macron per a aquest segon quinquenni. Amb la vista posada també en les legislatives del juny, on l'esquerra unida aspira a aconseguir una majoria a l'Assemblea Nacional que freni els plans de Macron, sobretot de retardar la jubilació fins als 65 anys.

Borne té perfil d'alta funcionària i no se li coneixen aspiracions per arribar a la presidència de la República Francesa.

Borne, aquest dilluns a la primera intervenció que ha fet com a primera ministra
Borne, aquest dilluns a la primera intervenció que ha fet com a primera ministra (EFE/Christian Hartmann)

Enginyera filla d'un jueu d'origen rus

Nascuda a París fa 61 anys, Borne és filla d'un jueu d'origen rus que es va refugiar a França i va ser deportat a un camp de concentració l'any 1942, durant el règim de Vichy.

Enginyera de Camins i Ponts formada a l'Escola Politècnica, Borne va començar a freqüentar els ambients polítics a mitjans de la dècada dels 80, primer com a assessora d'alguns ministeris i, a partir dels 90, com a consellera del Ministeri d'Educació.

Va presidir la Xarxa de Transports Públics de París (RATP, en les seves sigles en francès), va ser responsable d'urbanisme a l'Ajuntament de la capital i delegada del govern als despartaments de Vienne i Poitou-Charentes.

Durant el govern de François Hollande, va ser la cap de gabinet de l'aleshores ministra d'Ecologia, Ségolène Royal.

Élisabeth Borne, durant una visita a la futura vila olímpica per als Jocs de París
Élisabeth Borne, durant una visita a la futura vila olímpica per als Jocs de París (Reuters/Sarah Meyssonnier)

Impulsora de reformes polèmiques

Quan va entrar al primer govern Macron, Borne va assumir la cartera de Transports, des d'on va afrontar reptes importants com la imposició de l'impost ecològic als bitllets d'avió o l'impuls de la bicicleta.

El principal conflicte durant el mandat va ser la reforma de l'empresa pública de ferrocarril, que va originar la vaga del sector més important de les últimes dècades. Finalment, Borne va aconseguir tirar endavant la reforma malgrat les protestes.

Més tard va ser nomenada ministra de Transició Ecològica, un lloc que va ocupar durant un any, abans de passar a dirigir el departament de Treball. Allà ha defensat reformes polèmiques com la del subsidi de l'atur i la de les pensions de jubilació, l'última de les quals encara està pendent.

Élisabeth Borne, al Palau de l'Elisi
Élisabeth Borne, al Palau de l'Elisi (EFE/Christophe Petit Tesson)

Comiat a Castex

Borne agafa el relleu de Jean Castex, que ha estat primer ministre de França poc menys de dos anys. Hi va arribar el 2020 després del primer confinament i amb la missió de gestionar el país en plena pandèmia.

Castex no era parlamentari, tampoc ministre. Era alcalde de Prada de Conflent, on ara -segons assegura en una entrevista a la premsa- tornarà, lluny de la primera línia política. 

Aquest dilluns, el president francès ha agraït a Castex la tasca feta durant els últims 22 mesos. "Ha actuat amb passió i compromís al servei de França. Estem orgullosos de la feina feta i dels resultats que hem aconseguit junts", ha escrit en un missatge:

 

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronEleccions França 2022
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut