Una vista aèria mostra un arbre mort en un bosc de l'Amazònia (REUTERS/Amanda Perobelli)
Una vista aèria mostra un arbre mort en un bosc de l'Amazònia (REUTERS/Amanda Perobelli)

Eliminar els subsidis que danyen la natura, un repte difícil per a la COP15

A la cimera de la biodiversitat de Mont-real es vol aconseguir que es prohibeixin i que els diners es destinin a protegir el medi i frenar la crisi climàtica

Cori Calero/Marta JerezActualitzat

Cada any es financen activitats que són perjudicials per a la natura amb subvencions que arriben a 1,8 bilions de dòlars amb diners públics a tot el món, xifra que suposa el 2% del PIB mundial.

Dels 1,8 bilions de dòlars gastats cada any, la majoria financen l'extracció de combustibles fòssils; en concret, se'ls dona quatre cops més diners que els destinats a combatre la crisi climàtica, però també es paga per sistemes agrícoles destructius de la biodiversitat, la desforestació, la pesca insostenible que contribueix a l'esgotament de les espècies, la construcció o el transport.


El 90% dels ajuts a l'agricultura fan empitjorar l'escalfament global i augmenten les desigualtats excloent els petits agricultors, que sí que fan agricultura sostenible.

També es donen subsidis per a la desforestació de l'Amazones, per exemple, per produir farratge per a animals de granja.


Resistència a eliminar aquestes subvencions

A la COP15 de biodiversitat de Mont-real es vol aconseguir que es prohibeixin i que els diners es destinin a protegir la natura i frenar la crisi climàtica.

En declaracions a TV3, la ministra de Medi Ambient de Xile, Maisa Rojas, apunta que hi ha molta resistència a canviar el sistema econòmic.

"Aquests subsidis existeixen perquè ens hem muntat una estructura econòmica els darrers 100 anys que ho permet i per això hi ha moltes resistències a eliminar-los, perquè ens fiquem al cor del nostre sistema econòmic."


L'any 2010 es van fixar els objectius per a la biodiversitat per al 2020, els coneguts com a objectius d'Aichi, i ja es va incloure aquesta qüestió. Lucía Ruiz, coordinadora de biodiversitat de WWF, explica que es persegueix des de fa anys, però que no s'acaba d'aconseguir.

"Els objectius d'Aichi es van comprometre a atendre i eliminar per complet per al 2020 els subsidis nocius per a la biodiversitat. I aquests objectius no s'han aconseguit."

El document final estableix el propòsit d'eliminar gradualment les subvencions nocives per a la biodiversitat fins a arribar, el 2030, a una reducció de 500.000 milions de dòlars a l'any.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaBiodiversitat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut