Salvini surt derrotat a l'Emilia-Romanya REUTERS Flavio Lo Scalzo

Eleccions regionals a Itàlia: l'esquerra derrota Salvini a l'Emília-Romanya

Malgrat que la dreta ha guanyat a la regió de Calàbria, Salvini es considera un dels grans perdedors juntament amb el Moviment 5 Estrelles, que s'enfonsa

Actualitzat

La Lliga de Matteo Salvini ha estat derrotada pel Partit Demòcrata a la regió clau de l'Emília-Romanya en les eleccions d'aquest diumenge. Salvini esperava una victòria que l'afavorís de cara a les eleccions legislatives italianes, però no se n'ha sortit.

La coalició progressista de Stefano Bonaccini, del Partit Demòcrata, que governa el país, ha aconseguit mantenir-se al poder i frustrar l'inici de la recuperació que esperava Salvini de cara a les eleccions generals del 2022. L'altre gran perdedor de la jornada és el Moviment 5 Estrelles, que s'ha enfonsat.

Al sud, a Calàbria, la dreta, però de Silvio Berlusconi, sí que s'ha imposat a l'esquerra. La candidata de la Forza Itàlia ha arrabassat el govern a l'esquerra, que l'ocupava des del 2014.

 

L'Emília-Romanya rebutja Salvini

La Lliga ha sortit derrotada pel Partit Demòcrata, PD, a la regió clau de l'Emília-Romanya, on Matteo Salvini i la dreta aspiraven a l'assalt a una regió on fa 70 anys que governa l'esquerra.

El candidat demòcrata, el sortint Stephano Bonaccini, ha recollit un 51,42 % % dels vots, mentre que la principal rival, Lucia Borgonzoni, l'aposta de Salvini i els socis de coalició de dretes, n'hauria obtingut un 43,63%.

El secretari del Partit Democràtic, Nicola Zingaretti, atribueix la victòria al bon govern de Bonaccini i l'efecte del moviment antisobiranista de "les sardines". al qual ha volgut donar les gràcies, també per l'increment de la participació.

"Un gràcies immens al moviment de "les sardines" perquè és evident que el nombre creixent de participants a les eleccions ha sigut possible per la seva sacsejada democràtica positiva respecte a l'agressivitat d'una dreta extremista que sempre ha cridat amb la cultura de l'odi. Avui Matteo Salvini ha perdut les eleccions."

Salvini ha dit que a l'Emília-Romanya, després de 70 anys, la Lliga ha jugat una partida equilibrada amb el centre esquerra.

"Per mi és emocionant que, al cap de 70 anys, a l'Emília-Romanya hi hagi partit. Perquè, des que hi ha eleccions, a l'Emília-Romanya la discussió dels resultats electorals no durava ni tres minuts, perquè el partit s'havia acabat abans de començar."

La participació a l'Emília-Romanya s'ha duplicat. Ha passat del 36,10% a 2014 fins a 67,67%% en els comicis d'aquest diumenge.

 

La participació a l'Emília-Romanya s'ha duplicat (REUTERS Flavio Lo Scalzo)


A Calàbria guanya la dreta, però no Salvini

A Calàbria, la participació també ha pujat respecte a les eleccions de fa 5 anys; ha passat del 40% llavors al 44,32% ara.

La victòria se l'ha emportada la candidata dretana, Jole Santelli, amb el 55,44% dels vots davant de l'esquerrà Filippo Callipo, amb el 30,09%.

Santelli no era l'aposta de Salvini sinó del seu soci de Forza Itàlia. Silvio Berlusconi ha celebrat la victòria amb l'expresident del Parlament Europeu Antonio Tajani.


El Moviment 5 Estrelles s'enfonsa

Col·lapse vertical, en canvi, del Moviment 5 Estrelles, M5S, que desapareix pràcticament del mapa polític a l'Emília-Romanya.

El seu líder, Luigi Di Maio, ja va dimitir aquesta setmana i el seu candidat, Simone Benini, ha obtingut el 3,48%% dels vots en comptes del 13% que va obtenir fa 5 anys. A Calàbria, l'M5S, ha obtingut el 7,31% del vots

Cinc milions i mig d'italians han votat a les eleccions en aquestes dues regions. Una votació que la dreta de Salvini també havia plantejat com un plebiscit al govern central de M5S, i als partits de centre esquerra.

ARXIVAT A:
Extrema dretaItàlia
Anar al contingut