Només 4 de cada 10 portuguesos voten per reelegir De Sousa com a president
L'actual president, Rebelo de Sousa, continuarà cinc anys més com a president
Portugal

Abstenció rècord a Portugal en unes eleccions en què guanya De Sousa i puja l'extrema dreta

El conservador continuarà cinc anys més com a president després d'unes eleccions celebrades "el moment més greu de la pandèmia" que han registrat una abstenció rècord

RedaccióActualitzat

Portugal ha celebrat aquest diumenge eleccions presidencials, en un moment en què el país porta nou dies confinat per intentar frenar la tercera onada de la Covid i amb gairebé 10.500 nous contagis les últimes 24 hores i 275 morts. Portugal viu, segons el primer ministre, António Costa, el "moment més greu de la pandèmia".

Només han anat a votar 4 de cada 10 electors en uns comicis que ha guanyat l'actual president, Marcelo Rebelo de Sousa, que continuarà cinc anys més en haver-se imposat, ja en la primera volta, als seus rivals.

Tot i això, gairebé 11 milions de persones estaven cridades a les urnes aquest diumenge i tenien autorització per sortir de casa i anar als centres de votació.

Els experts preveien una alta abstenció, al voltant del 70%, per la por dels electors al coronavirus. Tot i que al llarg de la jornada les llargues cues davant els col·legis electorals feien preveure una alta participació, finalment l'abstenció ha estat de prop d'un 62%. La més xifra més alta des del 1974.


Rebelo de Sousa serà el president cinc anys més

Els resultat han estat com es preveien i el president sortint, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, ha guanyat les eleccions superant el 62% dels vots. Rebelo de Sousa evita una segona volta i garanteix la seva reelecció en un càrrec que ocuparà durant els pròxims cinc anys. 

El segon lloc ha estat per a l'eurodiputada socialista Ana Gomes, que ha obtingut el 12,2% dels vots. Només unes dècimes per sota, amb un 11,9% se situa el candidat de la dreta populista, André Ventura, que obté un resultat significatiu tenint en compte que fins ara l'extrema dreta a Portugal era pràcticament residual. 
 

Cues davant un centre de votació a Lisboa
Cues davant un centre de votació a Lisboa


L'actual cap d'Estat ha demanat als electors que es mobilitzessin i anessin a votar aquest diumenge per evitar una segona volta "en tres setmanes crucials per frenar la pandèmia". Si la participació no és prou significativa, Portugal aniria a una segona votació, prevista per al 14 de febrer, la mateixa data en què està previst fer eleccions a Catalunya.


Votar en pandèmia

S'han multiplicat per quatre el nombre de meses electorals respecte a les últimes presidencials i s'han pres tot tipus de mesures anti-Covid. Els membres de les meses electorals es van fer dissabte a la tarda un test de coronavirus.

Els electors havien d'esperar a l'exterior del centre de votació fent cua respectant la distància de seguretat i només podien entrar a l'interior d'un en un. A més, per evitar contagis, cada elector ha rebut una mascareta i un bolígraf d'ús individual, si no l'ha portat de casa, per marcar quin dels set candidats és el seu preferit.

 

El biombo darrere del qual els electors fan la tria del seu vot es desinfecta cada vegada. 

Després de cada ús els panells on els electors trien el seu vot es desinfecten
Després de cada ús, els panells on els electors trien el seu vot es desinfecten (EFE/António Cotrim)

Diumenge passat més de 200.000 persones van votar anticipadament. Les persones grans o dependents que viuen en residències, els infectats per Covid i els contactes de positius en aïllament ho van poder fer dimarts i dimecres sense sortir de casa. Patrulles mòbils els van anar a recollir el vot a domicili.

Les persones que han donat positiu per Covid o han de fer quarantena en els 10 dies previs als comicis, però, s'han quedat sense poder votar perquè no han entrat en les llistes per recollir els seus vots. Segons els mitjans locals, hi hauria unes 45.000 persones en aquesta situació.

Un votant a una mesa electoral de Lisboa
Un votant a una mesa electoral de Lisboa
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Eleccions
Anar al contingut