Eleccions municipals espanyoles: El PSOE guanya i Carmena perdrà Madrid

Els socialistes guanyen a la majoria dels 8.096 municipis de tot Espanya i les alcaldies del canvi cauen en altres mans
Eleccions municipals espanyoles: El PSOE guanya i Carmena perdrà Madrid

Eleccions municipals espanyoles: El PSOE guanya i Carmena perdrà Madrid

Els socialistes guanyen a la majoria dels 8.096 municipis de tot Espanya i les alcaldies del canvi cauen en altres mans
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 26M
Eleccions municipals espanyoles: El PSOE guanya i Carmena perdrà Madrid

Manuela Carmena deixarà la política si prospera a Madrid un pacte com el d'Andalusia (Efe/Ballesteros)

Aquest 26M, el PSOE ha guanyat a la majoria dels 8.096 municipis de tot Espanya, que han elegit els alcaldes i regidors per als pròxims quatre anys. Els resultats dibuixen un mapa clarament més vermell que blau en aquestes eleccions municipals 2019.

Els socialistes gairebé han obtingut el 30 per cent dels vots, mentre el PP no ha arribat al 23 per cent. La tercera força municipal, a distància, és Cs, que ha superat el 8 per cent dels vots.

Podem és la quarta força més votada a les municipals, per davant d'ERC. Cap de les dues formacions arriba al 4 per cent dels vots.

Per darrera queden Vox, JxCat, Més Madrid i el PNB.

La victòria socialista, però, ha estat una victòria amarga en alguns casos, perquè la suma de les dretes i l'extrema dreta no els permetrà governar.

 

Carmena guanya, però perdrà l'alcaldia

És el mateix que li ha passat, a Madrid, a Manuela Carmena: ha guanyat les eleccions però PP, Cs i Vox sumen majoria. L'alcaldessa ja ha anunciat que deixarà la política quan hi hagi nou alcalde i no acusa "ningú" dels resultats obtinguts.

"Ja sabeu els resultats: Més Madrid ha guanyat les eleccions, hem aconseguit uns 500.000 vots i això penso que ens fa sentir-nos satisfets, però sabem que no podrem governar i que, per tant, jo no podré seguir d'alcaldessa. No són, ni molt menys els resultats que volíem."

"Naturalment jo em quedo com alcaldessa en funcions i he d'estar com a alcaldessa en funcions fins que es constitueixi el nou Ajuntament i s'elegeixi el nou alcalde. Serà aleshores que presentaré la meva renúncia."

"Jo no culpo ningú, no se m'ocorre en absolut culpar ningú que hagi decidit presentar-se a les eleccions. Les persones que han generat una candidatura hauran valorat i hauran sigut conscients dels resultats que han pogut tenir."

 

Més Madrid, la llista de Carmena, ha estat la més votada, amb més del 30 per cent dels vots i 19 regidors i ha enviat al PP a la segona posició. Els populars han perdut 10 punts i 6 escons, els seus pitjors resultats a la capital espanyola. Tanmateix, podrien recuperar l'alcaldia.

Cs no ha pogut aprofitar aquest daltabaix del PP per superar-lo, però es converteix ser la tercera força, amb 11 regidors.

El PSOE baixa a la quarta posició amb 8 escons, per davant de Vox, que entra a l'Ajuntament de Madrid amb 4 regidors.

Els resultats permetrien sumar majoria al PP, Cs i Vox, i deixar a l'oposició Més Madrid i el PSOE. Si es repetís algun tipus de pacte a l'andalusa, el PP recuperaria la capital d'Espanya després de 4 anys, i el nou alcalde seria José Luis Martínez-Almeida.


València: Ribó tornaria a ser alcalde

L'actual alcalde de València, Joan Ribó, de Compromís, repetirà previsiblement en el càrrec després d'obtenir 10 regidors, 1 més que fa quatre anys, i convertir-se en la primera força de la tercera ciutat d'Espanya.

Sumant el PSPV, la tercera força, que ha obtingut 7 escons al consistori, Compromís i els socialistes obtindrien la majoria absoluta, de 17 escons.

 

Joan Ribó, alcalde de València, celebra els resultats que han convertit Compromís en la primera força de la ciutat (Efe/Biel Aliño)

 

Compromís i el PP han capgirat posicions, i els populars són ara la segona força, amb 8 regidors, 2 menys que el 2015. Cs conserva els 6 regidors de fa quatre anys, però baixat a la quarta posició.

 

L'any 2015 Compromís va guanyar per primera vegada l'alcaldia de València, que fins aleshores sempre havia estat en mans del PSPV o del PP, que governava la ciutat des del 1991, amb Rita Barberà. Joan Ribó ha governat durant quatre anys a la ciutat amb el suport dels socialistes i de València en Comú.


A Palma, victòria del PSOE

La capital de les Balears estarà governada, previsiblement, pels socialistes, que han capgirat posicions amb el PP respecte a fa quatre anys: el PSIB-PSOE s'ha convertit en la primera força de Palma després de passar de 6 a 9 escons, mentre els populars han fet just el contrari i han baixat a la segona posició després de passar de 9 a 6 regidors.

 

El socialista José Hila recuperarà, previsiblement, l'alcaldia de Palma

 

Després de desbancar el PP, els socialistes poden assolir la majoria absoluta si sumen els 3 regidors de Més i els 3 de Podem. D'aquesta manera, José Hila aconseguiria recuperar l'alcaldia.

 

El 2015, els socialistes i els ecosobiranistes van pactar que els primers dos anys de legislatura l'alcalde seria Hila, del PSIB-PSOE, i els dos restants ho seria Antoni Noguera, de Més Mallorca.

A l'Ajuntament de Palma, d'altra banda, cal destacar l'entrada de Vox, amb 4 regidors, els mateixos que tindrà Cs. La formació d'extrema dreta supera en gairebé un punt i més de 1.100 vots la formació taronja, que s'estanca i repeteix els resultats de fa quatre anys.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M