Eleccions generals: l'"Espanya buida" escull 66 diputats que poden decantar majories
Sòria és la província on s'elegeixen menys diputats: només dos

El PSOE torna a guanyar a l'"Espanya buida" amb 28 escons i Vox n'obté 8

El PP n'obté 23, Vox 8 i apareix per primer cop Terol Existeix

Xavier DuranActualitzat

Com va passar el 28A, el PSOE ha estat el partit que guanya més escons a l'anomenada "Espanya buida", les 19 demarcacions on s'elegeixen menys de 5 diputats, però que en total representen 66 escons. Això vol dir gairebé la cinquena part --concretament el 18,86%-- dels 350 escons del Congrés de Diputats.

En aquest grup no s'hi inclouen Ceuta i Melilla, que trien un diputat cadascuna. Les 19 províncies incloses dintre del concepte d'"Espanya buida" són aquestes: Lugo, Ourense, Lleó, Zamora, Salamanca, Palència, Burgos, La Rioja, Àlaba, Sòria, Àvila, Càceres, Segòvia, Guadalajara, Terol, Conca, Albacete, Osca i Lleida.

La província amb menys escons en joc és Sòria, amb 2. Hi ha vuit províncies on se n'elegeixen 3: Àvila, Conca, Guadalajara, Terol, Segòvia, Zamora, Osca i Palència. I en trien 4 les deu restants: Albacete, Àlaba, Burgos, Càceres, Lleó, Lleida, Lugo, Ourense, La Rioja i Salamanca.

 

 

 

El PSOE repeteix la victòria del 28A

Tradicionalment, el nombre més gran d'escons en aquestes províncies el tenia el PP, fins i tot quan es produïen victòries socialistes en el conjunt de l'Estat. Però el 28A la victòria va ser per al PSOE, que es va endur 27 diputats en aquestes circumscripcions. El PP en va obtenir 20.

En aquestes eleccions, el PSOE ha tornat a guanyar, amb 28 escons. El PP s'ha quedat amb 23.

Si fa mig any el PP s'havia vist perjudicat pels 13 escons de Ciutadans, aquesta vegada el partit taronja no n'ha obtingut cap. En canvi, ha fet la seva irrupció Vox, que n'ha tret 8. Podem ha revalidat l'únic escó que havia obtingut el 28A.

 


 

Terol Existeix arriba al Congrés

Cal destacar la victòria a Terol d'una força que es presentava per primer cop: Terol Existeix. Ha guanyat en vots i s'ha endut un dels tres escons --els altres dos han estat per al PSOE i el PP.

A l'altra circumscripció aragonesa inclosa a l'"Espanya buida", Osca, el PSOE ha obtingut 2 escons i l'altre ha estat per al PP.

Hi ha dues circumscripcions que presenten casos especials perquè hi ha altres forces dominants: Lleida i Àlaba. A la primera, Esquerra ha obtingut 2 escons i Junts per Catalunya i el PSC, 1 --els mateixos resultats que el 28A.

A Àlaba també s'ha repetit el repartiment d'escons: PNB, EH Bildu, PSOE i Podem n'han obtingut un cadascun.

El PSOE guanya per primer cop a Burgos i Sòria

Hi ha províncies on el PSOE no havia guanyat mai: Lugo, Ourense, Burgos, Sòria i Àvila, on sempre s'ha imposat el PP. Aquesta vegada ha guanyat en vots a Sòria i Burgos, tot i que el nombre d'escons ha estat el mateix que ha obtingut el PP: 1 a Sòria i 2 a Burgos.

 

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10N
Anar al contingut