Oriol Junqueras i Carles Puigdemont

Eleccions europees: Junqueras i Puigdemont entrarien a l'Eurocambra segons els sondejos

Ara Repúbliques tindria entre 2 i 3 representants, igual que Junts

RedaccióActualitzat

Segons un sondeig elaborat per Celeste-Tel per a ElDiario.es, Ara Repúbliques, la coalició encapçalada per Oriol Junqueras, obtindria tres escons al Parlament Europeu, i Lliures per Europa obtindria un escó, que seria el de Carles Puigdemont, a les eleccions europees.

 

 

La coalició de Junqueras, feta per Esquerra Republicana, els bascos Bildu i els gallecs BNG, haurien obtingut el 6% dels vots, mentre que Lliures per Europa tindria el 2,8%.

Segueix en directe el programa especial de TV3

 

 

Sondeig ABC

Segons el "tracking" de GAD 3 per al diari ABC, la candidatura de Junts per Catalunya obtindria entre 2 i 3 escons, que serien per a Puigdemont, Comín i potser Ponsatí, mentre que la coalició Ara Repúbliques podria obtenir dos escons, per a Oriol Junqueras i Diana Riba

 

 

Aquest mateix sondeig dona com a vencedor el PSOE de Josep Borrell, que obtindria 18 escons, superant el PP de Dolors Montserrat, que es quedaria amb entre 11 i 12 eurodiputats. Tercer seria Ciutadans, amb 8 escons, seguit de Podem, que en tindria 7.
Vox entraria amb força al Parlament Europeu, amb entre 4 i 5 escons.

 

 

Puigdemont, el més votat a Barcelona, segons Betevé

Segons el sondeig publicat per Betevé, la llista de l'expresident Carles Puigdemont hauria sigut la més votada a Barcelona amb molta diferència respecte a la segona posició. Les estimacions li donen un 28% de vots a Barcelona, nou punts més que el PSC i ERC, que lluiten per la segona posició.

La ultradreta puja a Europa

En les projeccions penjades al lloc web del Parlament Europeu, populars i socialdemòcrates serien les formacions majoritàries a l'Eurocambra. Però els dos grans blocs ideològics no arribarien a la majoria absoluta per primera vegada en la història de l'Eurocambra,

El Partit Popular Europeu passa de 217 escons a 177 segons i els socialistes passen de 186 a 147.

El tercer grup de la cambra seria l'Aliança de Liberals, amb 101 eurodiputats, 26 més que els que tenen actualment. Els seguirien Els Verds, que amb una setantena d'escons guanyarien 20 diputats. L'extrema dreta també pujaria i sumaria 57 escons.

Els tres grups que conformen majoritàriament els partits populistes xenòfobs i euroescèptics sumarien 172 escons. El ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, s'ha postulat per capitanejar aquest grup. Aquests grups són Europa de les Nacions i de les Llibertats (ENF), Grup Europa de la Llibertat i la Democràcia Directa (EFDD), i Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (CRE).

A França, les estimacions situen el partit de Marine Le Pen, Agrupació Nacional, com a guanyadora amb un 23 o 24% dels vots, mentre que el partit del president, Emmanuel Macron, hauria quedat en segona posició. Le Pen ha demanat a Macron que dissolgui l'Assemblea Nacional i convoqui eleccions legislatives:

"Al president de la República li tocarà assumir les conseqüències. S'ha jugat el crèdit presidencial en convertir aquestes eleccions en un referèndum sobre la seva política, i fins i tot sobre la seva persona. No té cap altra sortida que dissoldre l'Assemblea Nacional i buscar un sistema de representació més democràtic i més fidel a l'opinió real del país."

El primer ministre francès, Édouard Philippe, ha descartat fer cas a la líder d'Agrupació Nacional. Els ecologistes han estat la sorpresa d'aquestes eleccions, ja que s'haurien situat en tercera posició davant dels conservadors Els Republicans i el Partit Socialista, segons els mateixos sondejos.

A Bèlgica, el partit d'ultradreta Vlaams Belang hauria guanyat a Flandes, tot i que en el total del país s'hauria quedat en segona posició, superat per N-VA, el partit conservador nacionalista flamenc. A part de les eleccions europees, els belgues estaven convocats per escollir els membres del parlament federal i els membres dels parlaments regionals.

A Polònia, el partit conservador al poder, Dret i Justícia (PIS) escombra amb un 42,2% segons els sondejos, davant una aliança de partits de l'oposició amb un 39,1%. El partit progressista Primavera 6,6% i l'extrema dreta també obtindria el 6,1%.

A Grècia, el primer ministre Tsipras ha dit que avançarà la convocatòria d'eleccions després que el seu partit tingués mal resultat a les eleccions europees, on l'opositor Nova Democràcia els ha superat. Les eleccions presidencials estaven previstes pel mes d'octubre. 

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut