Benjamin Netanyahu celebrant els resultats de les enquestes a peu d'urna, que li han donat la victòria, des de la seu del partit Likud a Jerusa…
Benjamin Netanyahu ha celebrat els resultats, que li donarien la victòria (Reuters)

Eleccions a Israel: Netanyahu tornaria a governar, però necessita l'extrema dreta

Segons les enquestes a peu d'urna, l'extrema dreta duplica escons i les esquerres gairebé desapareixen

Redacció/AgènciesActualitzat

Benjamin Netanyahu ha guanyat les eleccions celebrades aquest dimarts a Israel, segons les enquestes a peu d'urna i els primers recomptes. L'exprimer ministre ha celebrat els resultats, alhora que ha demanat prudència perquè no són definitius.

De fet, no se sabran de seguida, perquè l'escrutini és lent. Aquest matí no supera encara el 80%.

"Avui rebem una increïble expressió de suport (...) Estem a punt d'una gran victòria", ha afirmat Netanyahu davant dels seus militants a la seu electoral del partit Likud, a Jerusalem.

Segons els sondejos, el Likud obtindria entre 31 i 32 escons, i el conjunt de partits de dretes i els ultraortodoxos que li donen suport sumarien 62 escons en una Knesset -com s'anomena el Parlament israelià-- de 120 diputats.

 

Si les enquestes es confirmen, Netanyahu, el primer ministre més longeu de la història d'Israel amb 15 anys acumulats al càrrec, tornarà al poder en gran part empès per l'auge de l'extrema dreta, que s'ha consolidat com a tercera força més votada amb 14 o 15 escons, i previsiblement el seu principal aliat a l'executiu que formi.

Al bàndol contrari, el bloc anti-Netanyahu, encapçalat per l'actual cap de govern, Yair Lapid, es quedaria lluny, amb 54 escons, afectat per la caiguda de l'esquerra. De fet, gairebé ha desaparegut.

Lapid, en tot cas, ha afirmat que "cal esperar als resultats finals" i que "continuarà lluintant".

"La nació volia una manera diferent, un govern diferent, un govern que la cuidés", ha proclamat Netanyahu davant centenars de seguidors que corejaven "Bibi ha tornat" --el nom amb què se'l coneix-- o "Bibi, rei d'Israel".

Yair Lapid, des de la seu electoral, quan ha dit que esperarà els resultats finals i 'continuarà lluitant'
Yair Lapid ha dit que esperarà els resultats finals i "continuarà lluitant" (Reuters/Amir Cohen)

"Encara no coneixem els resultats finals, hem de ser pacients. Demanem puresa electoral", ha afegit Netanyahu, que poc abans del tancament dels col·legis ha denunciat a les seves xarxes socials un suposat frau "dels àrabs", acusant simpatitzants del partit àrab Balad de "greus incidents amb violència contra els inspectors dels col·legis electorals i intents de falsificar els resultats electorals a les zones àrabs".

Uns fets que, segons el Comitè Electoral Central, no haurien passat.

Balad, una formació d'esquerres i nacionalista àrab, se situa, segons les enquestes, sota el llindar mínim del 3,25% dels vots per aconseguir representació parlamentària, però a mesura que avança el recompte és més a prop d'aquest límit. Si passa el llindar i obté els 4 escons mínims necessaris, les opcions del bloc pro-Netanyahu de governar es complicarien.

Israel ha celebrat aquest dimarts els seus cinquens comicis en menys de quatre anys, amb una alta participació, del 71,3%, però la fatiga electoral fa que els israelians tinguin poca confiança que el país pugui sortir del bloqueig polític i superar la crispació i la polarització.

ARXIVAT A:
Israel
Anar al contingut