El xarampió remunta: més casos a 4 països europeus on es considerava erradicat
La vacuna és el sistema eficaç per evitar el contagi

El xarampió reapareix amb força a 4 països europeus on es considerava erradicat

Es dispara l'impacte del virus: el 2019 ja n'hi ha hagut vora 90.000 casos, quan el 2016, l'any amb menys incidència, n'hi va haver uns 5.000

Xavier DuranActualitzat

Quatre països europeus on el xarampió endèmic es considerava erradicat han perdut aquest estatus. Es tracta del Regne Unit, Albània, Grècia i la República Txeca. És la primera vegada que això passa des del 2012, quan va començar el procés de verificació de vacunació i de casos de xarampió per regió.

L'eradicació no significa l'absència total de casos, sinó que n'hi ha un nombre previsible i no es produeixen transmissions importants, sinó petits brots localitzats.

En canvi, Àustria i Suïssa han passat al grup de països on la transmissió ha estat erradicada, després de passar almenys 36 mesos seguits sense transmissió endèmica -de casos no importants. Dels 53 països que integren la regió, 35 es consideren lliures de contagi endèmic. Dos han aconseguit interrompre la transmissió entre un i 3 anys, i 12 es mantenen amb casos endèmics de xarampió. A aquests darrers cal afegir-hi els 4 que esmentàvem al principi.

Són dades donades a conèixer dijous per l'OMS, l'Organització Mundial de la Salut, en un comunicat de premsa. L'OMS destaca que després d'uns anys en què s'havia avançat cap a l'eliminació del xarampió a Europa, se n'ha observat un preocupant increment de casos.

Informació rigorosa

A l'agost es va saber que els casos de xarampió s'havien triplicat el primer semestre de l'any respecte al mateix període del 2018. Kate O'Brien, directora del Departament d'Immunització, Vacunes i Productes Biològics de l'OMS, considera que les causes principals són uns sistemes de salut febles i la informació incorrecta sobre vacunes.

Per això, ha demanat als mitjans i a la societat en general que informin de manera segura i rigorosa de la forma de prevenir aquesta malaltia contagiosa. Günter Pfaff, director del Comitè de Verificació, ha valorat la gravetat de la situació:

"El restabliment de la transmissió del xarampió és preocupant. Si la cobertura d'una alta immunització no s'aconsegueix i se sosté a totes les comunitats, tant nens com adults patiran innecessàriament i alguns, tràgicament, moriran."

Del total de casos del primer semestre, un 10% són nens menors d'un any i un 17% tenen entre 1 i 4 anys. El grup d'edat amb més percentatge de casos és, lògicament, el de majors de 20 anys, perquè abasta gairebé tots els adults.

De les persones que s'han contagiat, es coneix l'estatus de vacunació del 70%. D'aquests, dos terços no estaven vacunats, i entre ells hi havia més de 8.000 nens menors d'un any -el 21% del total.

Convèncer més que obligar

En declaracions a Catalunya Ràdio, Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic i catedràtic de la Universitat de Barcelona, ha explicat que en els països de renda alta el problema no és el sistema sanitari:

"El sistema sanitari és potent i les vacunes estan disponibles. És la desinformació o els dubtes el que fa baixar els nivells d'immunització. I quan baixa de certs nivells hi pot haver problemes".

El doctor Trilla resumia en aquest tuit el significat de l'erradicació:

 

 

Per Trilla, a Catalunya i a Espanya els nivells de vacunació són bons, si bé s'han de mantenir i fer esforços d'informació i diàleg amb les famílies que tenen dubtes o que estan mal informades. Creu que aquí no cal obligatorietat, perquè les vacunes requereixen confiança a llarg termini i "és millor convèncer que obligar".

A Catalunya hi ha uns cent casos anuals de xarampió i no se'n registra una transmissió extensa, sinó petits brots en comunitats o llocs concrets i majoritàriament de persones no vacunades o no prou ben vacunades.

Obligació per als viatgers a Nova Zelanda

A Europa també hi ha casos molt concrets, com la ciutat d'Urk, situada en l'anomenat Cinturó Bíblic d'Holanda. Segons un dels seus regidors, Freek Brouwer, la raó és que l'església s'hi ha oposat tradicionalment a les vacunes -i també hi han pesat la influència de la televisió i les pel·lícules. Només el 60% dels residents estan vacunats -la segona taxa més baixa d'Holanda- i això preocupa molts residents d'Urk i les poblacions veïnes. Al juny s'hi va produir un brot de xarampió.

Fora d'Europa, el rebrot del xarampió també preocupa. Als Estats Units se n'han detectat més de 1.200 casos a 30 estats, en el pitjor brot des del 1992. A Nova Zelanda, on s'ha establert que només es permetrà anar a Auckland, la capital del país, els viatgers que acreditin estar vacunats. Nova Zelanda ha patit el pitjor brot de xarampió dels últims 22 anys, amb 849 casos registrats.

El xarampió dona febre, malestar general i mal de cap, la llum molesta molt als ulls i apareix una erupció. En la major part dels casos es cura en pocs dies. Per a un 20% hi pot haver complicacions. Unes són senzilles i d'altres, més complicades, com la neumònia. I en pocs casos les complicacions són molt serioses, com meningitis o encefalitis. Per cada mil casos, hi ha entre 1 i 2 morts.

ARXIVAT A:
SalutVacunes
Anar al contingut