El World Press Photo torna a Barcelona amb les millors fotos de premsa del 2019

L'exposició es pot veure presencialment al CCCB, però també, per primera vegada, se'n pot fer una visita guiada virtual

RedaccióActualitzat

Barcelona torna a ser una de les ciutats del món on es pot veure, presencialment, l'exposició World Press Photo, considerada la més important del món en l'àmbit del fotoperiodisme.

Un any més, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) acull les fotografies de premsa premiades per aquesta fundació creada fa 65 anys per un grup de fotògrafs dels Països Baixos que volen "connectar el món amb les històries que importen".

A causa de la pandèmia de Covid-19, l'aforament és reduït.

A més, per facilitar l'accés a la mostra a totes les persones interessades, el CCCB ofereix, per primera vegada, la possibilitat de visitar-la virtualment: es poden fer visites guiades a través de la plataforma Filmin. I es pot accedir a continguts addicionals exclusius a través de la web World Press Photo Barcelona.

Aquest any, la imatge guanyadora absoluta, la Foto de l'Any segons l'edició 63 del World Press Photo, és la que va captar el 19 de juny de l'any passat, a Khartum, el fotògraf japonès Yasuyoshi Chiba per a l'agència France Presse.

Mostra com, durant les protestes contra el govern del Sudan, un noi recita un poema reivindicatiu mentre l'il·luminen amb els mòbils.

 

Un jove recita un poema durant les protestes contra el govern del Sudan (Yasuyoshi Chiba)


També és la guanyadora de la categoria Temes d'actualitat, en l'apartat fotografia individual, en què un fotògraf català, el barceloní Ricard Garcia Vilanova, ha quedat en tercer lloc, amb una imatge presa a l'Iraq en què es veu com un manifestant n'ajuda un altre que ha quedat inconscient després que una protesta a Bagdad fos reprimida amb gasos lacrimògens.

 

Un manifestant n'ajuda un altre a Bagad, l'Iraq, durant una protesta (Ricard Garcia Vilanova)


El segon premi l'ha guanyat l'italià Alessio Mamo amb una fotografia per al diari L'Espresso feta ara fa un any, el novembre del 2019, en el camp de refugiats d'Al-Hol, a Síria. És la fotografia que encapçala aquesta notícia, en què es veu una dona russa, amb el seu fill, fent cua per ser atesa en un hospital de campanya.

Encara en aquesta categoria, però en l'apartat reportatge, el guanyador ha estat Nicolas Asfouri, fotògraf danès nascut a Beirut, per un treball per a l'agència France Presse sobre la revolució dels paraigües, a Hong Kong, contra les imposicions del govern xinès.

 

La revolució dels paraigües, a Hong Kong, ha guanyat el premi al millor reportatge de Temes d'actualitat (AFP/Nicolas Asfouri)


Una de les instantànies mostra una dona amb un paraigua, símbol de la protesta, durant les manifestacions del primer dia que la policia va disparar als ciutadans.

L'autor del Reportatge de l'any, però, és el francès Romain Laurendeau. La seva sèrie de fotos porta per títol "Kho" ("germà") i parla de com la joventut algeriana ha aconseguit inspirar la resta de la població, que ha donat lloc al moviment de protesta més gran al país en dècades.

 

Una sèrie de fotos sobre la joventut d'Algèria ha guanyat el premi al Reportatge de l'any (Romain Laurendeau)


El premi al millor retrat, en l'apartat fotografia individual, ha estat per al fotògraf polonès Tomek Kaczor, que també va ser finalista a la Fotografia de l'any amb "Despertar". La fotografia, de format vertical, mostra l'Ewa, una noia armènia de 15 anys acabada de despertar d'un estat catatònic. Seu en una cadira de rodes i l'acompanyen diversos familiars.

 

L'Ewa, una refugiada armènia de 15 anys, és la protagonista de la millor fotografia de retrat [detall] (Tomek Kaczor)


L'Ewa és una refugiada en el centre de recepció de Podkowa Lesna, a Polònia, i pateix síndrome de resignació, observat entre nens refugiats i que han de passar per llargs processos d'asil, que els deixa completament passius: immòbils i incapaços de menjar o beure, ni de respondre a estímuls físics.

Una dona, la fotògrafa documental Esther Horvath, és la guanyadora de la categoria Medi ambient, en l'apartat fotografia individual.

 

Una ossa polar i el seu cadell, a l'Àrtic (Esther Horvath)


La fotografia, realitzada per al diari The New York Times, mostra una ossa polar i el seu cadell al costat de l'equipament col·locat per científics del vaixell Polarstern per estudiar les conseqüències del canvi climàtic de l'Àrtic en l'oceà Artic central.

 

La cistella que va donar la victòria als Toronto Raptors, millor foto d'Esports (Mark Blinch)


La cistella de Kawhi Leonard, dels Toronto Raptors, que va donar la victòria al seu equip en el setè partit de les semifinals de la Conferència Est, fotografiada per Marc Blinch, és la fotografia guanyadora de la categoria Esports en l'apartat fotografia individual.

L'exposició World Press Photo amb les millors fotos del 2019 es pot veure fins al 20 de desembre.

ARXIVAT A:
Fotografia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut