Aduna

El vot en blanc deixa sense regidors l'Ajuntament d'un poble de Guipúscoa

Aduna, el poble del vot en blanc. Sembla el nom d'un "spaghetti western" però no ho és. En realitat, es tracta d'una localitat guipuscoana que s'ha quedat sense representació política al consistori com a conseqüència de l'elevat nombre de vots en blanc. El Partit Popular era l'únic partit polític que havia presentat llista en aquest petit municipi situat a menys de 20 quilòmetres de Sant Sebastià. Però amb un 96% de vots en blanc, els 429 habitants censats a Aduna han evitat que els populars aconseguissin arribar al 5% mínim de vots necessaris per obtenir regidors, i per tant, l'Ajuntament ha quedat desert.

Actualitzat
Sense Bildu, ni plataformes ciutadanes independents participant en la contesa electoral, Aduna, feu tradicional de l'esquerra abertzale, ha creat un original escenari polític: aconseguir que els vots en blanc deixin sense polítics el seu consistori.

El PP com a única alternativa política

Una situació que ha estat motivada per la impossibilitat dels set regidors actuals de tornar-se a presentar als comicis per formar part de la il·legalitzada ANV i per la manca d'acord en les reunions dels veïns per presentar una candidatura independent alternativa als populars, l'única llista que s'ha presentat als comicis, amb set candidats que no militen al País Basc.

Precisament, en les darreres eleccions, celebrades durant el 2007, els conservadors van perdre davant d'ANV, que dels 208 vots possibles, va aconseguir-ne un total de 159.

Una situació sense precedents

Al 2007, el municipi de Lizartza, també a Guipúscoa, va viure una situació similar, tot i que finalment es va aconseguir constituir el consistori. La supressió de la candidatura de la il·legalitzada ANV va fer que els populars es quedessin com a única llista que presentava candidatura. Per poc més del 5% dels vots, el Partit Popular va aconseguir superar la barrera que marca la llei per obtenir representació i va aconseguir les regnes de l'ajuntament guipuscoà.

Nomenament d'una gestora alternativa

Ara, després dels resultats obtinguts, Aduna no podrà constituir Ajuntament i la Diputació de Guipúscoa haurà d'anomenar una gestora alternativa, que podria ser la mateixa diputació.

Una situació que els populars guipuscoans han qualificat d'"anormalitat democràtica i sociològica".
Anar al contingut