El vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, flanquejat per Obama i la seva esposa, Jill
El vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, flanquejat per Obama i la seva esposa, Jill
Washington

El vicepresident Joe Biden anuncia que no concorrerà a les primàries del Partit Demòcrata

Acompanyat de la seva dona i de Barack Obama, Biden ha posat punt final a les especulacions dels últims mesos

Actualitzat

El vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat aquest dimecres que no participarà a les primàries del Partit Demòcrata i, per tant, no optarà a ser president del país. Acompanyat de la seva dona, Jill, i del president dels EUA, Barack Obama, Biden ha comparegut a la Casa Blanca i ha reconegut que no té prou temps per crear una candidatura amb possibilitats de guanyar les primàries.

"Malauradament, crec que estem fora de temps, del temps necessari per muntar una campanya guanyadora per a la nominació."

D'aquesta manera, Biden posa punt final a les especulacions de les últimes setmanes sobre la seva participació en la cursa dels demòcrates, que té Hillary Clinton com a gran favorita, amb Bernie Sanders com a principal rival. El vicepresident ha recordat que tant ell com la seva família han passat mesos analitzant si estaven emocionalment preparats per a una nova batalla política, després de la mort del seu fill gran, Beau, el mes de maig, a causa d'un tumor cerebral. De fet, ha declarat que, "si hagués pogut ser qualsevol cosa", li hauria "agradat haver estat el president que va acabar amb el càncer, perquè és possible".

"No estaré en silenci"

En la seva intervenció, el vicepresident nord-americà ha lloat el "llegat" de l'administració Obama i ha alertat que tant el Partit Demòcrata com el país sencer cometrien "un error tràgic" si intentessin "allunyar-se'n o desfer-lo". De cara a la campanya electoral, Biden ha avisat que no pensa "estar en silenci", sinó que té "la intenció de parlar amb claredat i força per influir tant com pugui" en la posició del partit i el futur dels Estats Units.

El vicepresident també ha aprofitat el seu discurs per fer una crida a acabar amb les divisions "partidistes" i ha demanat als demòcrates que no mirin els republicans com a "enemics", sinó que intentin "treballar junts" a favor del "bé del país".

Biden, de 72 anys, va competir en les primàries demòcrates de 1988 i 2008, i en cap de les dues va aconseguir ser el candidat demòcrata.

 

Anar al contingut