Protesta contra la prohibició del hijab a Kolkata, a l'est de l'Índia (Reuters/Rupak De Chowdhuri)
Protesta contra la prohibició del hijab a Calcuta, a l'est de l'Índia (Reuters/Rupak De Chowdhuri)

El veto al hijab a l'escola provoca enfrontaments entre hindús i musulmans a l'Índia

La tensió ha obligat a tancar durant tres dies les escoles i els instituts de l'estat de Karnataka, al sud del país, epicentre dels aldarulls

Redacció/Agències

Creix la tensió al sud de l'Índia, on els darrers dies hi ha hagut enfrontaments violents entre hindús i musulmans. L'origen és la prohibició del hijab en centres educatius de l'estat de Karnataka. Davant la intensificació de les protestes, s'han tancat durant tres dies els centres educatius.

En diverses ciutats hi ha hagut disturbis després que grups d'estudiants hindús s'han enfrontat amb les seves companyes musulmanes. Vestits amb bufandes ataronjades, característiques de l'hinduisme, s'han concentrat a les portes de centres educatius per donar suport al veto del hijab i contraprotestar a les manifestacions de les joves musulmanes.

En alguns casos, els docents han hagut d'intervenir per separar tots dos grups. En un vídeo àmpliament difós a les xarxes socials, s'hi veu una noia amb hijab insultada per un grup de joves hindús, a qui ella respon amb el crit "Al·là és gran":


"És el rugit d'una lleona solitària", ha tuitejat la diputada estatal Kaneez Fatima.

El ministre d'Educació regional, B. C. Nagesh, ha condemnat els "desafortunats" enfrontaments i lamenta que "el lloc on s'ha de generar el coneixement s'hagi convertit en un lloc de culte per a uns pocs estudiants", en referència als que reclamen poder portar hijab.

Les protestes en contra de la prohibició del hijab han arribat fins a la capital del país, Nova Delhi:

Manifestació a Nova Delhi contra la prohibició del hijab a escoles i instituts
Manifestació a Nova Delhi contra la prohibició del hijab a escoles i instituts (EFE/Rajat Gupta)
Tres dones amb pancartes en una concentració contra el veto al hijab a l'Índia
Tres dones amb pancartes en una concentració contra el veto al hijab a l'Índia (EFE/Rajat Gupta)


Més enllà de l'Índia, l'activista pakistanesa i Premi Nobel de la Pau, Malala Yousafzai, ha demanat al govern indi que acabi amb la "marginalització de les dones musulmanes", assenyalant que "negar-se a deixar que les noies vagin a escola amb hijab és horrible".


La prohibició del hijab arriba als tribunals

El govern de Karnataka, en mans del partit nacionalista Partit del Poble de l'Índia de Narendra Modi, va ordenar la setmana passada seguir codis de vestuari a totes les escoles de la regió.

Segons diversos mitjans locals, a moltes escoles es va denegar l'accés a noies que portaven hijab, un fet que ha esperonat les protestes

En les manifestacions, reivindiquen com un dret fonamental l'ús del hijab, que consideren que forma part de "identitat musulmana".

Pancartes en defensa del dret de dur hijab en una manifestació a Nova Delhi
Pancartes en defensa del dret de dur hijab en una manifestació a Nova Delhi (EFE/Rajat Gupta)
Protesta a Nova Delhi reivindicant el dret de portar hijab
Protesta a Nova Delhi reivindicant el dret de portar hijab (EFE/Rajat Gupta)

Paral·lelament, cinc estudiants musulmanes a qui a finals de l'any passat se'ls va prohibir anar a classe amb hijab han portat el veto a la justícia i reclamen que es revoqui la norma. L'arribada del cas al Tribunal Superior de la regió ha intensificat les protestes.

Tot plegat ha encès la comunitat musulmana, que fa temps que es considera perseguida pel govern nacionalista de Modi.

L'Índia és un país secular, però són habituals les tensions entre la majoria hindú (un 80% de la població) i la minoria musulmana (prop del 15%). Les autoritats tenen por que hi hagi una escalada de violència, en un país on històricament ja hi ha hagut enfrontaments violents per motius religiosos.

 

ARXIVAT A:
L'Índia IslamEducació
Anar al contingut