El veler Pros, que recrea la volta al món de Magalhaes i Elcano, quan va sortir de Sevilla l'any 2019 (Europa Press)
El veler Pros, que recrea la volta al món de Magalhaes i Elcano, quan va sortir de Sevilla l'any 2019 (Europa Press)

El tifó Mawar engoleix un veler espanyol i frustra la rèplica de la volta al món d'Elcano

El veler Pros, que va salpar de Sevilla l'agost del 2019, ha desaparegut en un port de Guam després del pas d'un tifó amb vents de fins a 200 quilòmetres per hora

Redacció / AgènciesActualitzat

El tifó Mawar ha sorprès a Guam l'expedició espanyola que recrea en veler la primera volta al món que van fer Fernao de Magalhaes i Juan Sebastián Elcano al segle XVI.

El veler Pros ha desaparegut al port d'Apra, on estava ancorat, després del pas del tifó, segons ha informat l'associació Amigos de los Grandes Navegantes y Exploradores Españoles. Els membres de la tripulació del veler, que va salpar de Sevilla l'agost del 2019, estan sans i estalvis a casa d'uns amics a l'illa.

Els membres de l'expedició "Rere l'estela de l'Elcano" havien pres mesures per assegurar el veler davant l'imminent pas del tifó, seguint les instruccions de la Capitania del port d'Apra, i ells van confinar-se en una casa.

A través del localitzador GPS instal·lat al veler s'ha constatat que, després del pas del tifó, s'ha desplaçat del lloc on va ser ancorat, tot i que s'havien pres mesures per assegurar-lo. En una posterior inspecció visual de part de la badia del port, no se l'ha vist. Ni la Capitania del port ni la guàrdia costanera nord-americana han trobat cap senyal de l'embarcació.

Arbres caiguts a l'illa de Guam després del pas del tifó Mawar
Arbres caiguts a l'illa de Guam després del pas del tifó Mawar (Reuters / Tobias Alejandro)


Por que sigui el final de l'expedició

El capità del veler, Pepe Solá, ha fet públic el temor que el veler hagi estat "engolit" pel tifó i que això suposi el final de l'expedició. "La sensació és que l'ha engolit el tifó", ha dit Solá en un àudio que ha enviat a l'agència EFE, en què ha explicat que els guardacostes patrullaran per la costa per intentar localitzar-lo:

"Sense vaixell, aquí s'acaba l'expedició. No sé on és el veler, però el més probable és que estigui desaparegut. Així que, amb això, se'ns acaba de manera tan trista aquesta aventura tan il·lusionant."

"He vist vents molt durs en alguns moments de la nostra navegació, però això és una cosa absolutament fora del que podia imaginar", ha dit Pepe Solá.

En el moment del pas del tifó, l'expedició feia tres setmanes que era a l'illa de Guam, per fer la reparació d'un petit problema al motor d'arrencada i poder reprendre el viatge en bones condicions.

l Mawar és el tifó de més intensitat que ha passat per Guam en les últimes dècades.

Cotxes destrossats per la caiguda d'arbres a causa del pas del tifó Mawar per l'illa de Guam
Cotxes destrossats per la caiguda d'arbres a causa del pas del tifó Mawar per l'illa de Guam (Reuters / Tobias Alejandro)

Vent extrem i talls d'electricitat

El tifó Mawar, de categoria 4 i amb vents sostinguts de fins a 200 quilòmetres per hora, ha colpejat aquesta setmana l'illa de Guam, on ha causat talls generalitzats d'electricitat.

A l'espera que es puguin avaluar els anys amb exactitud, el Servei Meteorològic de Guam ha indicat que el tifó ha afectat sobretot la part nord de l'illa, amb pluges i forts vents durant hores.

En previsió del perill d'inundacions i fortes ratxes de vent, el president dels Estats Units, Joe Biden, va declarar l'estat d'emergència a l'illa, un territori no incorporat dels EUA, abans del pas del Mawar.

L'empresa d'electricitat Guam Power Authority va anunciar que només estaven subministrant llum a 1.000 dels 52.000 clients que tenen a l'illa. Tanmateix, hi ha alguns habitants que tenen accés a electricitat gràcies a generadors.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut