El Vaticà proposa ordenar homes casats a l'Amazònia per la falta de sacerdots
El document de treball del sínode sobre l'Amazònia a l'octubre demana poder ordenar sacerdots homes casats indígenes, un gest inèdit per a l'Església catòlica
El Vaticà proposa ordenar homes casats a l'Amazònia per la falta de sacerdots
Ciutat del Vaticà

El Vaticà proposa ordenar homes casats a l'Amazònia per la falta de sacerdots

El document de treball del sínode sobre l'Amazònia a l'octubre demana poder ordenar sacerdots homes casats indígenes, un gest inèdit per a l'Església catòlica

Redacció Actualitzat
TEMA:
Església
El Vaticà proposa ordenar homes casats a l'Amazònia per la falta de sacerdots
Una imatge d'un sínode al Vaticà

En el pròxim sínode sobre l'Amazònia, que es celebrarà a Roma del 6 al 27 d'octubre, es proposarà l'ordenació sacerdotal d'homes casats per poder garantir els sagraments en les zones més aïllades.

La reunió tindrà el lema "L'Amazònia: nous camins per a l'Església i per a una ecologia integral" i pretén afrontar els problemes de la regió. La petició s'inclou en el document de treball dels bisbes "Instrumentum laboris", que guiarà el sínode i ha estat presentat aquest dilluns al Vaticà.

La manca de sacerdots i missioners s'accentua a les grans extensions de Llatinoamèrica i afecta especialment l'Amazònia, que comparteixen el Brasil, Bolívia, el Perú, l'Equador, Colòmbia, Veneçuela, la Guaiana, el Surinam i la Guaiana Francesa. Es calcula que gairebé el 70 per cent de les comunitats de la regió no té accés a la missa setmanal.

En el document, de 30 pàgines, es proposa recuperar "aspectes de l'Església primitiva":

 

"Afirmant que el celibat és un do per a l'Església, es demana que, per a les zones més remotes de la regió, s'estudiï la possibilitat de l'ordenació sacerdotal per a persones ancianes, preferentment indígenes, respectades i acceptades per la seva comunitat, encara que ja tinguin una família constituïda i estable, amb la finalitat d'assegurar els Sagraments que acompanyin i sostinguin la vida cristiana."  


Són els anomenats "viri probati", homes casats amb fe demostrada. El papa Francesc podria autoritzar-ho després de concloure el sínode de l'octubre.

 

El papa Francesc reunit amb el líder indígena de l'Amazones del Brasil Raoni
 


La dona i els indígenes, més pes en l'Església catòlica

També suggereix "promoure vocacions autòctones d'homes i dones" i sobretot "d'indígenes que prediquin a indígenes des d'un profund coneixement de la seva cultura i la seva llengua".

Sobre el rol de la dona, el document suggereix que els bisbes "identifiquin el tipus de ministeri oficial que pugui ser conferit a la dona, tenint en compte el paper central que avui exerceixen en l'Església amazònica".

Es reclama el reconeixement de les dones "des dels seus carismes i talents" perquè en el "camp eclesial la presència femenina a les comunitats no és sempre valorada". De la mateixa manera, es demana que "s'escolti la veu de les dones, que siguin consultades i participin en la presa de decisions".

 

L'Església, defensora de l'Amazònia

El document "Instrumentum laboris", que servirà per debatre en el sínode de l'octubre sobre l'Amazònia, planteja l'oportunitat històrica perquè l'Església "es diferenciï netament de les noves potències colonitzadores escoltant els pobles amazònics."

 

"L'Amazònia clama per una resposta concreta i reconciliadora. Reaccionar responsablement davant la situació global d'injustícia, pobresa, desigualtat, violència i exclusió."

 

El text presenta l'Església catòlica com un instrument per lluitar contra els interessos econòmics i polítics que amenacen l'Amazònia a molts nivells, també mediambiental i de convivència. Per aquests motius, durant el sínode es proposarà que l'Església assumeixi un nou rol:

 

"...de denúncia contra models extractivistes que malmeten el territori i violen els drets de les comunitats" i "promogui la formació, defensa i exigència dels drets humans dels pobles de l'Amazònia".

 

En el sínode sobre l'Amazònia també es tractarà la corrupció que afecta la regió des de "fora de la llei" però també la que està "emparada per la legislació".

ARXIVAT A:
Església Amazònia Vaticà Papa Francesc
Anar al contingut