El Suprem decidirà el dia de la Mercè si finalment s'exhuma Franco
La tomba del dictador al Valle de los Caídos

El Vaticà es desmarca del nunci a Espanya, que va dir: "Han ressuscitat Franco"

La Santa Seu aprofita que Renzo Fratini ha acabat el mandat per matisar que les seves paraules sobre l'exhumació de les restes del dictador del Valle de los Caídos "van ser a títol personal"

RedaccióActualitzat

El Vaticà ha aclarit que les declaracions del que va ser el seu nunci a Espanya, Renzo Fratini, quan es va demanar, en una entrevista, si calia "ressuscitar" Franco, van ser a títol personal.

Aquestes van ser les declaracions de l'exambaixador, que va acabar el seu mandat fa uns dies, en què qüestionava la decisió del govern espanyol d'exhumar el cadàver del dictador del Valle de los Caídos:

"Sincerament, hi ha tants problemes al món i a Espanya... Per què ressuscitar-lo? Jo dic que han ressuscitat Franco. Deixar-lo en pau era millor. La majoria de la gent, dels polítics, tenen aquesta idea perquè han passat ja 40 anys de la seva mort. Ha fet el que ha fet, Déu el jutjarà. No ajuda a viure millor recordar allò que va provocar una guerra civil."

"S'ha enaltit molt més després que s'anunciés això, perquè les visites han augmentat, el problema ha tornat... molta gent no sabia on era el Valle de los Caídos."

En una nota, l'oficina de premsa del Vaticà assegura que aquestes declaracions no van ser oficials, sinó personals.

"Amb motiu de la sortida definitiva d'Espanya de monsenyor Renzo Fratini, en haver conclòs el seu mandat, subratllem que les seves declaracions recents sobre l'exhumació de les restes mortals de Francisco Franco les va expressar a títol personal."

Alessandro Gisotti, director interí de la Santa Seu, ha reiterat el posicionament del Vaticà sobre l'exhumació, que assegura que és neutral:

"No tinc res a afegir sobre el que ja hem dit, és a dir, que es tracta d'un afer que afecta la família de Franco, el govern espanyol i l'Església local."

El cas va provocar indignació al govern espanyol. De fet, la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ho va qualificar d'"ingerència":

"El nunci s'ha saltat una llei espanyola, i això és completament inusual en les relacions diplomàtiques."

L'executiu de Pedro Sánchez va fer arribar al Vaticà una queixa formal per les paraules de Fratini. Gisotti no ha aclarit si ja han contestat a aquesta queixa. La Moncloa, però, sí que ha reaccionat amb satisfacció a aquest distanciament oficial de les paraules de Fratini.

 

A l'octubre, l'exhumació del cos de Franco del Valle de les Caídos ja va ser motiu d'enfrontament entre el govern espanyol i el Vaticà.

Mentre que Carmen Calvo assegurava que s'havia acordat amb el secretari d'estat del Vaticà que l'executiu de Pedro Sánchez i l'Església catòlica treballarien conjuntament per evitar que les restes de Franco acabessin a la catedral de l'Almudena", el portaveu del Vaticà ho negava:

 

La decisió del govern espanyol de treure les restes del Valle de les Caídos ha topat amb molts entrebancs. L'exhumació està en mans de la justícia, que ha de resoldre un recurs de la família. El mes passat haurien d'haver començat les obres de l'exhumació, però el Tribunal Suprem va acceptar aplicar les mesures cautelars sol·licitades pels familiars del dictador i aturar-les temporalment.

ARXIVAT A:
Memòria històrica FranquismeEsglésiaVaticàPapa Francesc
Anar al contingut