El Vaticà crea una comissió pels casos d'abusos sexuals i de poder contra les monges
Religioses en una audiència amb el papa Francesc (Reuters)

El Vaticà crea una comissió per als casos d'abusos sexuals i de poder contra les monges

El papa Francesc vol "transparència total" en els casos de violència sexual sobre les monges

RedaccióActualitzat

Les dones de l'Església han començat a aixecar la veu. Monges i exreligioses han denunciat abusos sexuals per part de sacerdots i també les dures condicions laborals que suporten. Ara, el Vaticà ha decidit crear una comissió de "cura personal" per millorar la qualitat de vida de les monges.

Ara fa un any, l'associació Voices of Faith, que inclou exreligioses, activistes i víctimes, va assegurar que l'Església catòlica necessitava una "visió femenina" per solucionar els "problemes estructurals" que permeten que hi hagi abusos sexuals, tant a menors com a monges.

El febrer del 2019, l'Osservatore Romano va publicar un article on es denunciaven els abusos sexuals i de poder vers les religioses. Poc després, el papa Francesc va reconèixer els abusos sexuals a algunes monges per part de capellans i bisbes i va dir que treballava per buscar solucions a aquesta situació, que va assegurar que "ve de lluny".

Ara, en una entrevista al suplement vaticà Dones, Església, Món, el prefecte de la Congregació de Vida Consagrada, el cardenal João Braz de Aviz, afirma que el papa Francesc vol "transparència total" en els casos de violència sexual sobre les monges.

El cardenal admet que està rebent informes de casos d'abusos a religioses per part de sacerdots i que s'estan investigant, i afegeix que també els ha sorprès que "comencen a aparèixer casos d'abús sexual entre monges".

"En una congregació ens han assenyalat fins a nou casos. Aquest fenomen que afecta les dones s'ha mantingut massa temps amagat. Però surt a la llum. Haurà de sortir."

 

Explotació laboral

El suplement vaticà Dones, Església, Món torna a tractar, en el seu proper número, les condicions de les religioses després de les passades acusacions d'explotació i esclavitud que viuen moltes monges, sobretot les que es dediquen a servir en estructures de l'Església o dels alts prelats. Ho recollia en un article el març del 2018.

 

Les religioses denuncien que moltes tenen la síndrome del "treballador cremat o esgotat", sobretot per les condicions d'explotació en què treballen, els abusos de poder i els abusos sexuals, segons denuncia el suplement mensual femení del diari vaticà L'Osservatore Romano, que es publicarà el 26 de febrer.

 

El nou número explica que el tema de l'esgotament laboral i l'estrès posttraumàtic que pateixen les religioses va ser abordat en l'última reunió de la Unió Internacional de Superiors Generals i es va decidir establir una comissió de cura personal en els propers tres anys.  

La monja australiana Maryanne Lounghry, psicòloga i investigadora del Boston College i la Universitat d'Oxford, explica que el seu objectiu és "construir comunitats resilients".

Les monges, segons s'explica a l'article, esperen que, de la mateixa manera que en els casos dels abusos a menors, s'estableixin "línies guia" perquè se sàpiguen les obligacions però també els drets de les religioses en els seus llocs de treball, com per exemple el dret a tenir un contracte de treball.

Lounghry considera que les religioses han de poder tenir una manera de dir al bisbe o al rector que han sobrepassat la seva jornada laboral:

"Cada religiosa ha de tenir una mena de codi de conducta, una carta d'acord amb el bisbe o el rector per poder dir-li: "aquesta setmana he treballat 38 hores, o no puc treballar diumenge i torno dilluns, o necessito un dia lliure."

I afegeix que caldria "invertir en el benestar de les monges":

"Seria necessari concedir dues setmanes de vacances, una paga, una situació d'habitatge digne, accés a internet o fins i tot un any sabàtic després de cinc anys de treball."

Monges netejant l'altar de la Sagrada Família durant la visita del papa el 2010
Monges netejant l'altar de la Sagrada Família durant la visita del papa el 2010

 

Dimissions al suplement "Dones, Església, Món"

Un mes després de publicar l'article on es denunciaven els abusos sexuals i de poder cap a les religioses, la directora i les 11 col·laboradores del suplement mensual Dona, Església, Món van dimitir.

Van denunciar pressions de la nova direcció assegurant que volien "tornar a un control dels homes". La seva directora i fundadora, Lucetta Scaraffia, van lamentar les pressions que van rebre.

Després de la publicació de l'article es va demanar a l'Església que no ignorés aquesta pressió que rebien les dones. Una qüestió que a dia d'avui encara no s'ha abordat.

ARXIVAT A:
Vaticà
Anar al contingut