Audiència general dels dimecres, aquest 30 de setembre (Efe/Angelo Carconi)
Audiència general dels dimecres, aquest 30 de setembre (Efe/Angelo Carconi)

El Vaticà, amb un dèficit d'11 milions, diu que pot haver estat "estafat"

El prefecte de la Secretaria per a l'Economia admet que la santa seu ha de fer una política de transparència externa i interna amb els diners que reben

Redacció/AgènciesActualitzat

El balanç econòmic del Vaticà corresponent al 2019 evidencia un dèficit d'11 milions d'euros.

L'ha presentat el prefecte de la Secretaria per a l'Economia, el jesuïta Juan Antonio Guerrero Alves, que ha defensat que la missió del Vaticà no és lucrativa com la d'una empresa i ha admès errors de gestió en el passat.

"És possible que, en alguns casos, la santa seu no sols ha estat mal aconsellada, sinó també enganyada."

Guerrero Alves ha afegit:

"Crec que estem aprenent dels errors del passat o de la imprudència."

Segons el prefecte, a partir d'ara s'ha d'accelerar l'impuls "decisiu i insistent" en el procés de transparència, de control i de col·laboració entre els diferents departaments.

"Certament podem equivocar-nos o ser estafats, però em sembla més difícil que això passi quan col·laborem i actuem amb competència, transparència i confiança entre nosaltres."

La presentació de l'informe sobre la situació econòmica de la santa seu coincideix amb diversos escàndols financers com el cas de la compra opaca d'un edifici de luxe a Londres que ha esquitxat i forçat la dimissió de l'exprefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, el cadenal Ciovanni Angelo Becciu.

Guerrero ha volgut deixar clar que aquesta compra no es va fer amb diners de l'Òbol de Sant Pere, el fons que recull les donacions dels fidels per a les obres de caritat del papa.

Ha assegurat que el 2019 els diners de l'Òbol van cobrir el 32% de les despeses de la missió apostòlica de la santa seu, però ha precisat que les despeses relatives a l'estructura i els serveis "estan coberts per fons propis".

"La recaptació de l'Òbol va arribar a 53 milions d'euros el 2019 dels quals 10 milions es van donar a finalitats específiques."

Per això, ha dit que és "imprescindible" portar a terme una política de transparència externa i de comunicació capaç de transmetre amb precisió "com es fa servir el diner que rebem i administrem".

Segons el balanç presentat, el Vaticà va ingressar durant 2019 un total de 307 milions d'euros i va gastar 318 milions, cosa que demostra un dèficit d'11 milions. El 2018, el dèficit va ser de 78 milions.

 

ARXIVAT A:
Vaticà
Anar al contingut