El Valle de los Caídos, tancat i custodiat per la Guàrdia Civil
La Guàrdia Civil ha entrat al recinte on hi ha la tomba de Francisco Franco (EFE)
Madrid

El Valle de los Caídos, tancat per la Guàrdia Civil fins a l'exhumació de Franco

El recinte estarà tancat fins que es faci l'exhumació de Franco, que serà abans del 25 d'octubre, segons ha aprovat el consell de ministres

RedaccióActualitzat

El Valle de los Caídos ha tancat les seves portes aquest divendres a les sis de la tarda, ja a l'espera de l'exhumació del cos de Francisco Franco, que es farà, segons ha aprovat avui el consell de ministres, abans del 25 d'octubre.
 


Minuts després, cinc cotxes de la Guàrdia Civil han entrat amb les sirenes i a tota velocitat. Una visitant ha dit als mitjans de comunicació que hi havia "enfrontaments" a l'esplanada del temple.

 



Molta expectació

En les hores prèvies, un degoteig de visitants s'han acostat a la basílica, on la tomba amb les restes del dictador estava envoltada de flors i amb un centre floral de la seva família. També hi havia vigilància per impedir que se'n prenguessin imatges.


A la mateixa hora que s'ha tancat el recinte s'ha sabut també que s'ha cancel·lat la conferència que hi havia de fer el prior de l'abadia, Santiago Cantera, a la Casa de la Cultura de San Lorenzo de El Escorial, amb el títol "España en la historia". El prior, contrari al trasllat de les restes de Franco, diu que ho ha fet "davant el deure d'atendre ara altres prioritats que urgeixen en aquest moment". Fonts properes al prior, però, diuen que no s'oposarà al l'operació de trasllat ni bloquejarà l'accés als operaris.

D'altra banda, la família de Franco ha sol·licitat al Tribunal Constitucional que es pronunciï en 24 hores sobre les mesures cautelaríssimes que ha sol·licitat per aturar l'exhumació del dictador. En cas que no hi hagi resposta en aquest període de temps, diu que demanarà empara al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg per considerar que ja s'han esgotat totes les vies judicials internes.


S'avisarà la família amb 48 hores d'antelació

L'exhumació del dictador no és imminent, ha dit aquest divendres la vicepresidenta Calvo. Les seves restes es portaran al cementiri d'El Pardo i s'avisarà la família amb 48 hores d'antelació.

Un cop s'hagi retirat la llosa, s'extraurà el fèretre amb una grua i es canviarà el taüt. Les restes es traslladaran a El Pardo per carretera o en helicòpter. El recorregut és de 62 quilòmetres i es fa en poc més d'una hora.

La cerimònia serà privada i la família podrà asssitir-hi. També hi serà present la ministra de Justícia, que actuarà com a notària. 

ARXIVAT A:
Francisco FrancoMemòria històrica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut