Òscar Camps i Carola Rackete, proposats per a la Medalla d'Or del Parlament
La guàrdia costanera italiana al costat del Sea Watch, molt a prop de l'illa de Lampedusa (Reuters)

El vaixell Sea Watch desafia Salvini i entra en aigües italianes amb 42 migrants

El vicepresident italià afirma que utilitzarà els "mitjans legals necessaris per bloquejar els còmplices dels traficants"

RedaccióActualitzat

Patrulleres italianes escorten el vaixell de rescat Sea Watch, que ha desobeït la prohibició de Matteo Salvini d'entrar en aigües territorials d'Itàlia i s'ha dirigit cap a l'illa de Lampedusa. L'embarcació de l'ONG alemanya porta 42 migrants a bord rescatats fa 13 dies, procedents de Líbia, i s'enfronta a sancions penals i a la confiscació de la nau. El Tribunal Europeu de Drets Humans va refusar obligar Itàlia a obrir els ports.

Sea Watch desafia el vicepresident i ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, "per motius d'emergència". La capitana de la nau de l'ONG alemanya, Carola Rackete, admet que corren un risc entrant al port de Lampedusa, una illa situada davant de la costa de Tunísia, però afegeix que els nàufrags estan esgotats, gairebé dues setmanes després del rescat.

"He decidit entrar en el port de Lampedusa. Sé que m'estic arriscant, però amb 42 nàufrags al vaixell estem al límit. Els posaré fora de perill."

 

Rackete s'arrisca fins a 15 anys de presó, 50.000 euros de multa i la confiscació del vaixell de bandera holandesa, segons estableix el nou decret de seguretat italìà.

Ja fa gairebé dues setmanes que el Sea Watch va rescatar 42 migrants (Reuters)


Tot plegat irrita Salvini, que després de la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans que no obliga Itàlia a obrir la porta als migrants, ha afirmat que utilitzarà els "mitjans legals necessaris per bloquejar els còmplices dels traficants". Salvini no està disposat a rebre "clandestins il·legals" i ha remarcat:

"No desembarcarà ningú, tret que algú es faci càrrec immediatament de qui desembarqui."


En aquest sentit, el ministre de l'Interior italià ha insistit en la responsabilitat dels Països Baixos -el Sea Watch porta bandera d'aquest estat- i Alemanya, el país d'origen de l'ONG. També ha demanat explicacions a la Unió Europea i ha amenaçat en no identificar els migrants.

En un tuit, el líder de la Lliga Nord i home fort del govern italià es queixa que l'ONG alemanya no es dirigeixi cap a Tunísia. "Hi ha guerra a Tunísia?", es pregunta amb ironia Salvini. I afirma que van a Lampedusa perquè Itàlia és "un destí apreciat".

 

 

Unes hores abans, el mateix Salvini descartava la possibilitat que el vaixell amb els migrants anés a un port italià. "Per mi es poden quedar al mar fins a Nadal o fins a Any Nou, a Itàlia no hi arribaran."

Aquests últims dies, el vicepresident italià ha defensat la seva política de "ports tancats" i ha instat altres països a assumir les seves responsabilitats.

Mentrestant, Sea Watch ha qualificat de decisió política la sentència que aquest dimarts va emetre el Tribunal Europeu de Drets Humans de no imposar a Itàlia l'obligació d'oferir un port segur al vaixell humanitari.

ARXIVAT A:
MigracionsItàliaDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut