Passatgers de Thomas Cook requerint informació a l'aeroport de Palma (Reuters)
Passatgers de Thomas Cook requerint informació a l'aeroport de Palma (Reuters)
Londres

El turoperador britànic Thomas Cook fa fallida i deixa 600.000 turistes penjats

L'any passat va portar més de 3,5 milions de turistes a Espanya, sobretot a les Canàries i les Balears. A Catalunya eren uns 80.000

RedaccióActualitzat

La fallida de Thomas Cook ha deixat penjats els 600.000 clients que estaven de vacances amb el l'operador turístic britànic i han de buscar una alternativa per poder tornar a casa. Es troben sobretot a Grècia, Turquia, Tunísia i Espanya, on l'agència de viatges més antiga del món portava més de 3 milions i mig de turistes, cada any.

Els 46 vols que la companyia tenia previstos aquest dilluns en aeroports espanyols han quedat suspesos.

Les autoritats del Regne Unit han confirmat que l'empresa ha deixat d'operar un cop s'ha constatat el fracàs de les negociacions d'última hora perquè un inversor xinès rescatés la companyia. Els números feia temps que no sortien i va anunciar pèrdues de 1.900 milions d'euros el primer semestre.

El conseller delegat del grup, Peter Fankhauser, ha lamentat el tancament:

"Primer, vull demanar disculpes als meus 21.000 comanys, que sé que estaran desconsolats. En segon lloc, als nostres clients"

 

Milers de repatriats

Amb la suspensió de pagaments ja oficial, el govern del Regne Unit posarà en marxa l'operació de repatriació més gran feta al país en temps de pau, des de la Segona Guerra Mundial, per tornar a casa més de 150.000 turistes britànics de vacances a Europa, l'Àfrica, el Pròxim Orient o els Estats Units. La xifra, però, arriba als 600.000 clients afectats si s'hi sumen els viatgers d'altres mercats on opera la companyia.

 

Thomas Cook deixa d'enlairar-se (Reuters)

Més d'un centenar d'avions han quedat a terra i això suposa centenars de milers de viatgers que han quedat penjats en una cinquantena de destins turístics de disset països.

Un dels llocs on més està afectant la fallida de Thomas Cook és a l'aeroport de Palma. Aena ha informat de la cancel·lació de 24 vols avui a les Balears. 14 d'aquests vols són amb origen i destí a Menorca i 10 a Palma. Els passatgers que havien de sortir de les Balears estan sent reubicats en altres vols.

 

 

Thomas Cook no ha pogut aconseguir cap inversor que rescatés la companyia (Reuters)
 

La més antiga del món

Amb 178 anys d'història, era l'agència de viatges més antiga del món. El primer que va organitzar va ser un viatge en tren entre dues localitats angleses (Leicester i Loughborough), que ràpidament es van fer molt populars al Regne Unit. Més tard va començar a organitzar viatges en vaixell a l'estranger. Als anys 50, la novetat era anar de vacances en avió. I als 70, el sol de l'hivern d'alguns destins llunyans era un dels principals reclams. 

La companyia es va convertir en un autèntic gegant del turisme. Tenia hotels i resorts arreu del món, també línies aèries, i movia 19 milions de passatgers cada any.

La competència d'internet ha afectat una empresa que depenia d'un client que buscava paquets turístics de vol i hotel. De fet, el govern britànic no ha rescatat la companyia, que necessitava 200 milions d'euros, perquè creu que aquest model ha quedat obsolet. 

La fallida de Thomas Cook tindrà un impacte al sector turístic espanyol i deixa factures pendents a molts hotelers, sobretot a les Canàries i les Balears, però també a les costes Brava i Daurada. El sector calcula que Thomas Cook portava uns 80.000 turistes a l'any a Catalunya, sobretot a Ara, uns 5.000 viatgers s'han quedat sense vol i s'han de recol·locar. 

ARXIVAT A:
TurismeAtur
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut