Dues persones han mort i una altra ha resultat ferida per la intoxicació de gas provinent del tuf del vi (Unsplash)

El tuf del vi causa la mort de dues persones a Àlaba: què és i com es pot detectar?

Aquest gas, que emana de la fermentació del raïm, pot arribar a ser mortal en concentracions molt altes

RedaccióActualitzat

L'anomenat tuf del vi ha causat la mort de dos cellerers aquest cap de setmana. Els dos homes, que eren cunyats, van morir al celler familiar Crespo Zabala, a la localitat de Lanciego, a Àlaba.

Segons l'alcaldessa del municipi, Itziar de Álava, els fets es van desencadenar quan un dels responsables, el Gerardo, es trobava observant l'evolució de la fermentació. En un moment donat, va relliscar i va caure dins del dipòsit on s'elabora el vi. Per socorre'l, un dels treballadors va alertar el Fèlix, que era als voltants i, juntament amb altres veïns, van accedir a l'interior del celler.

Van intentar treure el Gerardo del dipòsit, però va ser impossible, de manera que el seu cunyat, el Fèlix, va baixar per una escala a l'interior del recipient. Tots dos van inhalar diòxid de carboni, gas causat per la fermentació del vi i que dona nom al que es coneix en el sector com a tuf del vi.

El treballador, de 31 anys, que en un primer moment va alertar el Fèlix, també es va intoxicar i va haver de ser evacuat a l'hospital San Pedro de Logronyo, on, segons l'alcaldessa, es troba "conscient" i en observació.

Fins al celler es van desplaçar ambulàncies i dotacions de policia (EFE)

Què és el tuf del vi?

El tuf del vi és CO₂, un gas que és incolor i no té olor, i, per tant, les persones no el detecten. En condicions normals no és perillós, però en concentracions altes és mortal.

Es crea de manera natural durant la fermentació alcohòlica del raïm, quan el sucre del most es va convertint en alcohol. En aquest procés, s'allibera molta quantitat de diòxid de carboni. I és que per cada litre de vi produït es generen 50 litres d'aquest gas.

A més, el CO₂ és més dens que l'oxigen, de manera que s'acumula a terra. Sense una bona ventilació, la persona que respira tanta concentració d'aquest gas queda inconscient i mor per asfíxia.

La solució passa per ventilar. De fet, abans es feien servir les "tuferes", uns forats al sostre que acabaven en xemeneies exteriors i que encara ara alguns cellers utilitzen.

 Els dies més perillosos per la quantitat de tuf del vi que es genera és quan comença la fermentació (Pexels)

Com detectar el CO₂?

Antigament, els cellerers feien servir una espelma o un encenedor per detectar aquest gas. Si la flama s'apagava volia dir que faltava oxigen i calia evacuar la zona.

Avui en dia molts cellers moderns ja ho tenen en compte i a banda d'estar construïts per afavorir la ventilació, tenen sensors que detecten aquest gas. Un fet que ha reduït els accidents en el sector.

Tot i això, la solució no és fàcil, ja que molts són subterranis i antics, llocs on no hi ha electricitat ni arriba el senyal del mòbil i no funcionen els sensors.

La major part dels accidents vinculats al tuf del vi passen els primers dies de la verema, quan el raïm arriba al celler i comença la fermentació.

 

 
Anar al contingut