Santiago de Xile

El tsunami provocat pel terratrèmol causa cinc víctimes malgrat que passa amb menys força de l'esperada

L'alerta per tsunami després del poderós terratrèmol de Xile que afectava els països de la costa del Pacífic ha passat amb menys força de l'esperada. Malgrat això, però, 5 persones han mort a l'arxipèlag xilè Juan Fernández i una desena més han desaparegut. Al Japó han arribat onades que superen el metre i 20 centímetres. Per precaució, el primer ministre, Yukio Hatoyama, ha demanat a la població que estigui alerta i ha recomanat a unes 320.000 persones que abandonin les àrees de costa on hi ha risc. El tsunami, però, sembla que ja ha començat a remetre.

Actualitzat
La presidenta xilena, Michelle Bachelet, ha confirmat la primera de les conseqüències en forma de terratrèmol submarí del sisme que ha sacsejat el país. Una gran onada, que podria haver arribat als 15 metres, segons algunes informacions, ha impactat aquest dissabte contra una de les illes de l'arxipèlag Juan Fernández, ubicat gairebé a 700 quilòmetres de la costa de Valparaíso. Concretament, l'illa que porta el nom del personatge, creat per Daniel Defoe, Robinson Crusoe.

Almenys cinc persones han mort i 13 més estarien desaparegudes. A més, una dotzena de ferits han estat evacuats per via aèria. A l'illa hi viuen unes 600 persones, la majoria dedicades a la pesca. L'illa s'anomena així perquè és on el mariner escocès Alexander Selkirk va demanar ser abandonat i va viure com a ermità durant quatre anys i mig, fins al 1709. Posteriorment, l'illa va ser refugi de pirates i durant la guerra de la independència de Xile va ser utilitzada com a presó.

Davant l'alerta per tsunami estesa per tot el Pacífic, després del sisme, la majoria de països han activat mecanismes de prevenció davant l'amenaça. L'alerta ha afectat Mèxic, Nova Zelanda, Austràlia, Rússia, Indonèsia, el Japó, les Filipines, el Perú, l'Equador i el mateix Xile.

L'evacuació cap a zones altes dels habitants de l'illa de Pasqua ha estat providencial per evitar danys personals. També a Hawaii o Mèxic l'alerta ha permès adoptar-hi mesures preventives. I a la Polinèsia Francesa, on s'ha prohibit circular a menys de 500 metres de la costa, onades de 2 metres han impactat contra la costa d'algunes de les seves illes sense provocar-hi danys destacables.

Al Japó aquest diumenge han arribat onades que superen el metre i 20 centímetres. Per precaució, el primer ministre, Yukio Hatoyama, ha demanat a la població que estigui alerta. De fet, les autoritats han demanat a unes 320.000 persones que abandonin les àrees de costa on hi ha risc.

Tot i així, sembla que a hores d'ara el tsunami ja ha començat a remetre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut