Desenes de cotxes en una fàbrica de Nissan al Japó
Desenes de cotxes en una fàbrica de Nissan al Japó
Tòquio

El tsunami colpeja la competitivitat dels fabricants japonesos del motor

Els principals fabricants japonesos del motor funcionen a mig gas d'ençà del terratrèmol i el posterior tsunami que van afectar el país l'11 de març passat. Toyota, Nissan i Honda han perdut competitivitat: gran part de les infraestructures del nord del país estan destrossades i algunes de les fàbriques estan paralitzades per problemes elèctrics, la qual cosa ha afectat la cadena de subministrament de peces.

Actualitzat
Els grans fabricants japonesos del sector del motor han vist retallada la seva producció domèstica durant el mes de març a més de la meitat, arran del terratrèmol i el tsunami del dia 11 de març. El desastre natural i els problemes posteriors en la producció elèctrica van obligar a paralitzar les fàbriques i van destruir moltes infraestructures en el nord-est del país, cosa que ha afectat durament la cadena de subministrament de peces.

La fabricació d'un automòbil requereix d'entre 20.000 i 30.000 components, de manera que la catàstrofe també ha repercutit en la producció de les plantes automobilístiques de l'estranger, moltes de les quals reben les peces del Japó. Els tres principals fabricants japonesos, Toyota, Nissan i Honda, han reprès aquest mes d'abril les operacions després del tancament originat pel tsunami. Tot i així, la seva producció tot just és d'un 50% del volum habitual.

El grup Toyota va produir al Japó només 162.309 unitats durant el mes de març, una xifra que suposa un 61,5% menys que durant el mateix mes del 2010. També va vendre un 40% menys a l'interior del Japó, el seu segon mercat, darrere dels Estats Units. Aquestes dades amenacen amb posar fi al lideratge de Toyota com a primer manufacturer mundial de vehicles, d'on va destronar General Motors el 2008.

Nissan i Honda, segon i tercer fabricants del Japó, respectivament, també van veure les seves dades de producció afectades a causa del tsunami. La producció de les plantes nipones de Nissan va baixar durant el mes de març un 52,4%, mentre que en el cas d'Honda, la producció domèstica va caure un 62,9%, la pitjor xifra des de 1997.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut