La taxa de l'Ajuntament, per millorar el reciclatge, s'ha estat cobrant a través de la factura de l'aigua

El TSJC tomba la taxa d'escombraries de Barcelona i obre la porta a retornar els diners

El Contenciós Administratiu dona la raó a Agbar en una sentència que si acaba sent ferma comportarà que s'hagin de retornar entre 37 i 51 euros per any i llar

Redacció / ACNActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat nul·la la taxa de recollida de residus que l'Ajuntament de Barcelona ha cobrat els dos últims anys, amb un import d'entre 27 i 51 euros l'any per llar.

La sentència conclou que l'impost és genèric i es desconeix el criteri per calcular la quota. L'ajuntament, quan va presentar l'impost, el va justificar amb la voluntat de fomentar el reciclatge a la ciutat, que estava per sota del 40%.

El consistori haurà de retornar els diners recaptats amb aquesta taxa entre el juliol del 2020 i el desembre del 2021, però la sentència encara es pot recórrer.


Ho va recórrer Agbar

El tribut es cobrava, des del 2020, al rebut de l'aigua. Aigües de Barcelona (Agbar) va recórrer la resolució davant del Contenciós Administratiu de l'alt tribunal català, que ara li dona la raó.

La sentència coincideix amb Agbar que l'informe tècnic per justificar el cost econòmic de la taxa no és suficient per justificar el que demana la llei i, en conseqüència, anul·la l'acord del ple.


Els 43 milions, poc justificats

Agbar denunciava diversos preceptes de l'acord, però el tribunal n'ha tingut prou amb l'econòmic. En aquest àmbit concret, l'informe que va presentar l'Ajuntament assenyalava unes despeses de 54,2 milions d'euros atenent els costos del 2018 i el 2019, i uns ingressos de 10,6 per les projeccions dels 2019 i el 2020.

El cost de l'import, seria, doncs, de 43,8 milions, que la taxa repartia en 12 trams de tributació per repartir els contribuents fins a una previsió d'ingressos de 41 milions.

Tot plegat, considera el tribunal, un informe "excessivament genèric" en què no es justifica el percentatge seleccionat ni "permet entendre en quina categoria serà inclòs el subjecte passiu de la taxa". En definitiva, "es desconeix quin és el criteri seguit per calcular l'import de les quotes corresponents a les diferents categories".

Aquest punt, afirma el tribunal, "justifica estimar el recurs contenciós administratiu, sense necessitat d'entrar a analitzar la resta de motius d'impugnació, i declarar la nul·litat de l'ordenança fiscal de referència per no ser ajustada a dret".

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut