El TSJC passa la pilota a La Moncloa: per ajornar el 14F cal modificar l'estat d'alarma

En el seu argumentari, el tribunal al·lega que la decisió de mantenir la data de les eleccions s'ha pres per evitar inestabilitat institucional

Actualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya argumenta que l'actual estat d'alarma no permet ajornar eleccions i emplaça el govern espanyol a modificar el decret per fer-ho. Només amb això, i amb un enduriment de les restriccions de mobilitat, veurien justificat un ajornament electoral.

Els jutges del TSJC han fet públics els arguments amb què defensen mantenir, de forma provisional, les eleccions del 14 de febrer.

Asseguren que a Catalunya hi ha un interès públic "especialment intens" per fer els comicis perquè no hi ha president, perquè el vicepresident té funcions limitades i el Parlament està dissolt. I afegeixen que si les eleccions no es fan s'obre un període prolongat de provisionalitat que afecta el normal funcionament de les institucions.

En la resolució, la sala cinquena del Tribunal Superior de Justícia argumenta que les actuals restriccions sanitàries permeten mobilitat per a activitats no essencials i que l'actual estat d'alarma no suspèn el dret de vot.

Tot i això, el tribunal admet que un empitjorament de la situació epidemiològica pot justificar "una altra decisió de les autoritats competents".

 

L'alt tribunal també remarca que la decisió no implica que el tribunal estigui obligant a votar el 14 de febrer.

 

Un vot particular

El tribunal ha fet públic que hi ha un dels set magistrats de la sala que està en contra de la suspensió de l'ajornament i que ha fet un vot particular a la resolució.


Ara, el tribunal començarà a deliberar sobre el fons de la qüestió i s'ha compromès a resoldre abans del 8 de febrer, data en què la campanya electoral estarà a mitges.

Per poder-ho fer "com més aviat millor", el tribunal ha escurçat el termini establert per llei perquè les parts puguin presentar al·legacions.

Mentrestant, el procés electoral es manté en totes les seves facetes.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut