El TSJC envia Torra a judici per mantenir els llaços grocs
El president Quim Torra, a les escales del Palau de Justícia, quan hi va anar a declarar

El TSJC envia Torra a judici per mantenir els llaços grocs

El tribunal subratlla que els llaços grocs són símbols "considerats propis d'uns partits polítics", per tant "partidistes"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, anirà a judici per no haver retirat els llaços grocs. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obert judici oral contra ell. Ara, la defensa té deu dies per presentar el seu escrit.

 

La Fiscalia va demanar dimarts passat que s'inhabilités el president Torra durant un any i 8 mesos per no haver despenjat la pancarta dels llaços grocs del balcó de la Generalitat. El ministeri públic l'acusa d'un delicte de desobediència.

La pena demanada especifica que durant aquest temps, Torra no pugui desenvolupar funcions de govern en l'àmbit local, autonòmic, estatal, ni tampoc en l'europeu. La Fiscalia, que demana que se li imposi una multa de 30.000 euros, insisteix que Torra va desatendre l'ordre de la Junta Electoral.

En el seu relat dels fets, el magistrat instructor, Carlos Ramos, utilitza l'adverbi "presumptament" una desena de vegades després que la defensa de Torra l'hagués intentat recusar en considerar que en el seu escrit anterior prejutjava la culpabilitat del president. Ramos remarca que no es tracta de cap declaració de culpabilitat, i que Torra manté "incòlume el seu dret a la presumpció d'innocència", "el que no és obstacle per poder afirmar que va portar a terme, presumptament, els fets següents", afegeix.

En l'escrit se subratlla que els llaços grocs són símbols "considerats propis d'uns partits polítics", per tant "partidistes", i no es poden exhibir per part de les administracions en període electoral "sense infringir greument el seu deure d'objectivitat i neutralitat".

En comptes de complir l'ordre de retirada, Ramos explica que Torra va presentar diversos escrits de reconsideració a la JEC,  en els quals es constata, segons el magistrat, la seva "voluntat obstativa", "persistint en la desobediència" amb el canvi de color del llaç i la petició al Síndic de Greuges perquè es pronunciés.

El president Torra ja va respondre en el seu moment que, davant la possibiitat que fos enviat a judici pel TSJC, "era la seva preocupació 15.000."

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut