31 detinguts a la Jonquera per justificar amb PCR falses un viatge en autocar a Romania
Agents de la Policia Nacional espanyola

El TSJC obliga Salut a vacunar tants guàrdies civils i policies nacionals com mossos

La Generalitat té deu dies per tenir la mateixa proporció de vacunats en tots els cossos policials

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el TSJC, ha instat aquest dimarts la Generalitat a vacunar de manera "immediata i sense dilacions" els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil a Catalunya.

Ho havien demanat dos sindicats policials, i el tribunal dona "un termini màxim" de 10 dies perquè la vacunació dels dos cossos estigui en la mateixa proporció que els Mossos i les policies locals.

El TSJC també insta el Departament de Salut a informar-lo dos dies després d'acabat aquest termini de "l'estat d'execució de la mesura cautelar" que ha dictat.


Interferència judicial

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha negat que hi hagi hagut cap discriminació i ha dit que estan aturades les vacunacions de tots els col·lectius essencials:

"En cap cas és discriminació, és conseqüència del canvi d'ús d'aquesta vacuna, i en el moment en què s'autoritzi una altra vacuna per a aquests col·lectius podrem reprendre la vacunació."


La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anat més enllà i ha considerat que la decisió del TSJC és una "interferència" en un procés de vacunació que està marcat des del govern espanyol:

"No hem decidit només nosaltres què és el que s'aturava i de quina manera s'aturava. Ara hem de vacunar per edats, això és el que estem fent, i em sembla que això interfereix en la mateixa estratègia de vacunació."

"Una vegada més, els tribunals interfereixen en la pandèmia."

 

Hi ha hagut discriminació?

Els sindicats ho van denunciar públicament fa dies, assegurant que la Generalitat estava discriminant els agents d'aquests cossos.

La Generalitat va admetre que tenien uns percentatges de vacunació molt més baixos, però va negar que els estiguessin discriminant, argumentant que els comandaments dels cossos l'havien dificultada.

Van assegurar que van trigar a donar-los els censos que els van demanar i que després no havien estat d'acord que els agents haguessin d'anar als punts de vacunació proposats.

En comptes d'això, segons Salut, van reclamar que fos el personal sanitari el que anés on els demanessin els cossos policials, cosa que Salut no va considerar viable.


Aturada d'AstraZeneca

Segons aquesta versió, quan es van posar d'acord, va arribar l'aturada de vacunacions amb AstraZeneca per les trombosis detectades.

Els comandaments dels cossos van negar la versió de la Generalitat i van afirmar que sempre han estat a disposició del Departament de Salut.

El cas ha arribat al Congrés dels Diputats, on el PP va demanar la compareixença de tres ministres perquè donessin explicacions sobre la vacunació d'aquests agents.

 

ARXIVAT A:
VacunesPolicia NacionalGuàrdia Civil
Anar al contingut