Barcelona

El TSJC fa cas al Ministeri de Sanitat i suspèn gran part del polèmic decret de teràpies naturals de la Generalitat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès de manera cautelar el nucli del decret de teràpies naturals de la Generalitat, qüestionat per bona part dels professionals del sector. El tribunal ha actuat a instàncies del recurs contenciós administratiu presentat pel Ministeri de Sanitat, que al·lega que l'execució del reglament podia suposar "un perill" per a la salut de la ciutadania. El mateix tribunal ja va suspendre al juny la part del decret que feia referència al criteri homeopàtic. Tant el Col·legi de Metges de Barcelona com el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya han celebrat la suspensió. Entenen que el TSJC els ha donat la raó en la queixa que el decret suposava "donar competències sanitàries a gent que no ho és", cosa que era "un perill per a la gent".

Actualitzat
El tribunal ha argumentat que el decret "vulnera la legislació bàsica estatal ordenadora de les professions sanitàries, en permetre a uns denominats 'pràctics' la realització de diagnòstics i indicació de tractaments sense la formació ni capacitació pròpia de les professions sanitàries". Els articles suspesos són els que fan referència a la funcions de diagnòstic i tractament "assignades als metges" i també fisioterapeutes.

El TSCJ admet el dret de la Generalitat de fixar una normativa sobre la matèria "d'acord amb el marc constitucional i legal que és d'aplicació", però afegeix que actua "contra el risc a la salut de les persones".

Tant el Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) com el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya s'han mostrat satisfets. La presidenta de la secció d'acupuntura del COMB, Isabel Giralt, ha afirmat que el decret és "un acte d'imprudència" de la Conselleria de Salut, que va aprovar la normativa, pionera a Europa, per regular l'exercici de tretze teràpies naturals.
Anar al contingut