Agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional esperant per vacunar-se
El recurs el van posar dues associacions de guàrdies civils i policies nacionals

El TSJC creu que el govern va "discriminar" policies i guàrdies civils en la vacunació

El tribunal condemna la Generalitat a pagar fins a 4.000 euros del cost del procediment judicial

RedaccióActualitzat

El pla de vacunació de la Generalitat va ser "discriminatori" per als policies nacionals i guàrdies civils que treballen a Catalunya, segons el Tribunal Superior de Justícia. En una sentència que s'ha fet pública aquest divendres, conclou que el govern no va actuar amb el mateix interès a vacunar els Mossos que als agents dels cossos estatals.

Per això, ordena la Generalitat a pagar fins a 4.000 euros del cost del procediment judicial. També que continuïn la vacunació als agents en igualtat de condicions a altres funcionaris de col·lectius essencials.

Vacunació d'un agent de la Policia Nacional (Foto:EFE)
El TSJC ja va ordenar a l'abril la vacunació immediata dels agents estatals (EFE)

Una picabaralla que ve de lluny

El recurs el van presentar les associacions Justícia Civil i Justícia Social, vinculats al sindicat Jusapol, contra la Conselleria de Salut l'abril passat, argumentant que a Catalunya només s'estaven vacunant els agents més grans de 60 anys.

Asseguraven que no se'ls està vacunant al mateix ritme que altres col·lectius que van començar a rebre la vacuna d'AstraZeneca, com els Mossos, els bombers, professors i sanitaris. Segons recull la mateixa sentència del TSJC, a finals de març, mossos i policies locals tenien taxes de vacunació d'entre el 67 i el 79%, per un 3% dels cossos estatals.

La Fiscalia es va posicionar al seu favor, entenent que guàrdies civils i policies nacionals havien estat "exclosos injustificadament de l'aplicació del pla de vacunació, relegant-los al sistema de vacunació comuna". Per això, defensava que se'ls havia vulnerat el dret a la igualtat i la no discriminació.

La Generalitat, per la seva banda, va negar cap discriminació i assegurava que quan es va contactar amb els responsables de la Guàrdia Civil a Catalunya, van posar pegues en el fet que els agents s'haguessin de desplaçar a un punt de vacunació, entre d'altres. Quan més tard es van posar d'acord, es va aturar la vacunació d'AstraZeneca.

A finals d'abril, el TSJC va obligar la Generalitat a vacunar de manera "immediata" els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil a Catalunya i va fixar un termini de 10 dies perquè la vacunació en aquests dos cossos arribés al mateix nivell que als Mossos i les policies locals.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraGuàrdia CivilPolicia NacionalVacunesSalut
Anar al contingut