Façana del TSJC
Façana del TSJC

El TSJC considera que Aragonès no tenia competències per ajornar les eleccions

En la sentència que suspèn el decret d'ajornament, el tribunal remarca que no hi ha cap "causa de força major" que impedeixi celebrar els comicis el 14F

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera que el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, no estava habilitat per suspendre o ajornar les eleccions al Parlament perquè no és una qüestió que entri dins les seves competències.

El TSJC ha fet pública la sentència en què argumenta la decisió de mantenir la convocatòria de les eleccions el 14 de febrer. El tribunal al·lega que l'ajornament electoral suposaria una vulneració del dret a vot perquè no veu cap "causa de força major" que impedeixi celebrar els comicis en plena pandèmia, quan es permeten activitats "menys transcendents". A més, indica que, des de la convocatòria electoral, les restriccions vigents a Catalunya no han canviat i es permet exercir algunes activitats "no essencials":

"És possible per als ciutadans circular en els termes que serien necessaris per acudir a un col·legi electoral, és possible efectuar cues i és possible estar-se en espais tancats, en alguns casos sense límit d'aforament, com succeeix en els transports. En aquest context, i des d'aquesta perspectiva de proporcionalitat relativa, no sembla justificada la suspensió d'una cita electoral."

En la sentència, el tribunal assenyala que l'actual estat d'alarma contempla expressament la continuïtat d'un procediment electoral. Per aquest motiu, sosté que només una situació "imprevisible" que determini la "impossibilitat" de celebrar les eleccions per raons de protecció de la salut pública "podria autoritzar-ne un ajornament", com va passar en el cas de les autonòmiques basques i gallegues de l'any passat.

 

És per això que la sala contenciosa del TSJC creu que, si empitjoressin les condicions epidemiològiques "de manera que no pugui votar-se amb les degudes garanties de seguretat sanitària" i s'endurissin les restriccions o hi hagués un canvi en l'estat d'alarma, sí que es produiria aquesta situació de "força major" que permetria plantejar la suspensió electoral.

Pel que fa a l'argument de la Generalitat del risc que el resultat dels comicis quedi deslegitimat si hi ha una baixa participació, el tribunal admet que hi haurà electors afectats per la pandèmia que no podran votar de formar presencial, però matisa que en tots els processos hi ha electors que no poden anar a votar per raons mèdiques.

 

Meritxell Budó i Pere Aragonès, al Pati dels Tarongers anant cap a un Consell Executiu
Meritxell Budó i Pere Aragonès al pati dels Tarongers, anant cap a un consell executiu (ACN)

 

Un vot discrepant

Un dels magistrats del tribunal ha votat en contra de la resolució. El jutge Manuel Soler Bigas es mostra favorable a ajornar els comicis i alerta que "no és possible descartar el risc que la continuació del procés electoral, amb els 15 dies de campanya i la jornada de votacions", pugui implicar un augment de contagis.

El TSJC va suspendre cautelarment l'ajornament de les eleccions acordat per la Generalitat i la majoria de partits polítics i aquest divendres va anul·lar finalment el decret de suspensió dels comicis del 14F. La decisió del TSJC es pot recórrer davant del Tribunal Suprem, però això no paralitzaria el procés electoral.

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021TSJCPere Aragonès
Anar al contingut