El TSJC condemna el Consell Comarcal de l'Alt Empordà a pagar 242.726 euros a la UdG perquè no va demanar a temps un ajut

ACN Figueres.-El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs d'apel·lació del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i el condemna a pagar 242.726,40 euros amb interessos de demora per una subvenció que l'ens havia de rebre de l'Estat i que havia de pagar a la UdG d'acord amb un conveni que van signar l'any 2007. L'acord s'emmarcava en un projecte finançat per les dues institucions però supeditat a l'ajut que havia de concedir el Ministeri d'Administracions Públiques. De fet, se li va concedir però mai es va abonar perquè, segons recull la sentència, el Consell va presentar la documentació requerida fora de termini i va "incomplir les seves obligacions". L'alt tribunal confirma així la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu Número 3 de Girona de 2015 i condemna l'administració local a pagar les costes.

El TSJC ha tombat el recurs del Consell Comarcal i condemna l'ens a pagar a la UdG 242.726,40 euros més els interessos de demora des del 7 de maig de 2012 per una subvenció fixada en un conveni entre ambdues institucions, que va perdre i que havia d'abonar a la universitat. L'acord es va signar el 12 de novembre de 2007 amb l'objectiu de desenvolupar un projecte anomenat 'L'Administració des de la llar a la comarca de l'Alt Empordà'. El conveni establia que el Consell aportaria de manera directa 72.912,96 euros i la Universitat 169.430,24 més. La resta, 243.043,20 euros, corresponien a una subvenció que havia de concedir el Ministeri d'Administracions Públiques i que el Consell havia de transferir a la universitat. Segons recull la sentència, la Secretaria d'Estat de Cooperació Territorial la va concedir a través d'una resolució el 9 de juliol de 2007 però mai es va abonar perquè el Consell no va enviar, abans de l'1 de desembre, la documentació de l'adjudicació, tal i com estableix la normativa. La interlocutòria conclou que, tal i com recull la sentència recorreguda, la pèrdua de la subvenció es va produir per "incompliment de les obligacions del Consell Comarcal per fer-la efectiva" perquè aquest ens era el beneficiari de l'ajut. Tot i que admet que la certificació de despeses amb càrrec a la subvenció per part de la UdG es va fer el 24 de febrer de 2009, conclou que es va fer dins dels terminis establerts per la normativa. El Consell al·legava en el seu recurs que els fets havien prescrit perquè havien passat més de quatre anys des de la data en què s'havia de fer efectiu el pagament. De fet, a la clàusula quarta del conveni es va pactar que l'ens abonaria el 80% del projecte el mes de febrer de 2008 i la resta un cop justificat l'import de les despeses per part de la UdG, abans del 5 de desembre de 2008. Malgrat això, a l'expedient administratiu hi consta un requeriment de pagament del 2012 i diversos correus electrònics en els quals es reclama que s'abonés la subvenció. En qualsevol cas, diu la sentència, "l'execució del projecte es perllongava fins el 31 de desembre de 2008 i és indubtable que la presentació de la certificació de despeses el 24 de febrer de 2009 per part de la Universitat de Girona, per un import de 242.736,40 euros, amb càrrec a la subvenció concedida per fer la primera fase, exterioritza la voluntat de la universitat per rebre l'import". Per tot plegat, la Sala Contenciosa-Administrativa del TSJC desestima el recurs d'apel·lació i imposa al Consell el pagament de les costes del procés, fixades en un màxim de 1.500 euros. Contra la sentència és pot interposar un recurs de cassació.

Anar al contingut