Barcelona

El TSJC anul·la parcialment el protocol que obliga els funcionaris a parlar català

L'alt tribunal considera que el protocol té un contingut "imperatiu" i que "s'extralimita" del marc normatiu fixat per l'Estatut

Actualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat diversos articles del protocol d'usos lingüístics de la Generalitat de Catalunya, que obliga els treballadors públics a parlar català entre ells i a dirigir-se en aquest idioma als ciutadans. L'alt tribunal considera que el protocol té un contingut "imperatiu" i que "s'extralimita" del marc normatiu fixat per l'Estatut. Es tracta d'una sentència ferma, que es va emetre el mes de desembre i que la Generalitat no ha recorregut.

Algunes de les regles anul·lades són que la llengua de comunicació entre el personal a les reunions de treball hagi de ser la catalana o que els treballadors hagin de mantenir la conversa en català, tot i que el ciutadà usuari l'hagi iniciat en castellà. Sobre les converses telefòniques, el TSJC anul·la la menció que indica que han d'iniciar-se sempre en llengua catalana i, si l'usuari no parla català però l'entén, es mantindrà la llengua tot i que se li demani que l'atengui en castellà. La sentència també ha anul·lat que l'empleat hagi d'omplir en català documentació interna, com nòmines, contractes, avisos o circulars.

Demanda d'un professional del Joan XXIII

En la sentència, el tribunal dóna la raó a l'adjunt de cirurgia pediàtrica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, que havia denunciat el protocol. El professional de la salut va rebre l'any 2012 una comunicació de la Gerència Territorial de Camp de Tarragona de l'Institut Català de la Salut (ICS) amb l'anomenat protocol d'usos lingüístics, que consistia en l'adaptació feta per al sector.

Entre els arguments esgrimits pel TSJC per anul·lar aquests dos articles, hi figura que entre els professionals de la sanitat als quals es dirigeixen els protocols es troben els metges interns residents (MIR) d'una convocatòria anual de caràcter estatal "oberta a facultatius comunitaris i extracomunitaris, als quals no s'exigeix el coneixement de la llengua catalana".

Des de Política Lingüística de la Generalitat s'assenyala que aquest protocol eren una sèrie de recomanacions penjades a la xarxa, dirigides als professionals del sector sanitari, però que la norma és la Llei de Política Lingüística i la Llei de Règim Interior, totes dues vigents. La Generalitat apunta que la sentència és del mes de desembre i que no l'han recorregut perquè no té transcendència.

L'associació Impuls Ciutadà, que ha assessorat el demandant, ha valorat positivament el contingut de la sentència i ha lamentat que l'actuació de l'administració catalana obligui els ciutadans a reclamar allò que és "obvi: la llibertat d'elecció de llengua a les relacions amb les administracions públiques".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut