El Trueta i el Clínic trien els voluntaris per fer les proves de la vacuna d'Hipra
Els voluntaris han de tenir entre 18 i 39 anys i no estar vacunats ni haver passat la malaltia (Pexels)

El Trueta i el Clínic trien els voluntaris per fer les proves de la vacuna d'Hipra

L'assaig clínic vol determinar la dosi adequada i segura de la nova vacuna desenvolupada a Amer per administrar-la en humans

Actualitzat

Els hospitals Josep Trueta de Girona i Clínic de Barcelona comencen a partir d'aquest dilluns la selecció dels voluntaris que participaran en l'assaig clínic amb humans de la vacuna contra la Covid-19 que desenvolupa el laboratori Hipra d'Amer, a la Selva.

Després que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, AEMPS, autoritzés la setmana passada l'assaig clínic de la vacuna PHH-1V d'Hipra, aquests hospitals han rebut desenes de trucades i correus electrònics de persones interessades a participar a la prova de manera voluntària.

Aquesta setmana comença la tria dels més idonis per a la primera fase. Se seleccionaran 30 persones d'entre 18 i 39 anys que no hagin passat la malaltia i no estiguin vacunades. Durant les pròximes setmanes els aniran inoculant dosis de la nova vacuna.

A l'estudi es dividirà els voluntaris per grups, segons explica l'AEMPS. Als del primer grup, a partir de la setmana que ve se'ls punxarà una dosi baixa del fàrmac perquè el que es vol és avaluar-ne la seguretat. Un comitè independent de vigilància avaluarà les reaccions. Quan certifiqui que aquestes primeres dosis són segures, s'administrarà una dosi més alta a un altre grup de voluntaris per poder determinar la quantitat més adequada de fàrmac que cal administrar en cada vacuna. S'aniran escalant les dosis següents de manera que cada voluntari rebrà dues dosis separades per 21 dies.

Durant tot l'assaig clínic es monitoritzaran estretament els voluntaris, per identificar les reaccions adverses i d'infecció per SARS-CoV-2 que es puguin produir.

Es faran anàlisis durant l'assaig que permetran continuar avançant en la investigació, però fins que no acabi tot el procés no es podran analitzar totes les dades per extreure'n conclusions.

Es calcula que el mes d'octubre ja es podrà establir la dosi més adequada per aplicar-la en humans de cara a fer un nou assaig molt més ampli a diferents centres sanitaris de l'Estat i potser de Portugal i Itàlia.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Investigadors catalansVacunes
Anar al contingut