Rebuda de Jamala a Ucraïna (Reuters)
Rebuda de Jamala a Ucraïna (Reuters)
Kíev

El triomf d'Ucraïna en el Festival d'Eurovisió revifa la tensió amb Moscou

El país ven la victòria de Jamala com el suport d'Europa davant del conflicte amb Rússia

RedaccióActualitzat

La flamant guanyadora del Festival d'Eurovisió de dissabte, Jamala, ha arribat a Ucraïna, on ha rebut la benvinguda emocionada de crimeans i ucraïnesos. Aquest triomf ha anat molt més enllà del que hauria de ser un simple espectacle, i en aquell país ja s'ha llegit en clau política com un aval d'Europa cap a Ucraïna en el seu enfrontament amb Rússia.

La cançó guanyadora ressuscita vells fantasmes de la dictadura de Stalin i ha revifat la tensió entre Moscou i Kíev, enfrontats en el conflicte del Donbass. Jamala s'ha imposat a la favorita, Rússia, amb una peça titulada "1944", que narra la deportació dels tàrtars de Crimea cap a l'Àsia Central en la Unió Soviètica de mitjans del segle XX.

Aquesta edició ha acabat sent una de les més polítiques de la història d'Eurovisió, amb el govern ucraïnès celebrant el desenllaç com si fos una victòria militar sobre Rússia, i el Kremlin molest pel que considera un atac directe. La cantant, que és tàrtara, se sent orgullosa d'haver pogut denunciar la tragèdia del seu poble. Els tàrtars de Crimea, musulmans sunnites, són la població autòctona i s'han oposat sempre a les autoritats russes.

ARXIVAT A:
Festival d'Eurovisió
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut