Tomba de Franco al Valle de los Caídos (ACN)
El jutge qüestiona la seguretat de moure la llosa

El Tribunal Suprem rebutja aturar cautelarment l'exhumació de Franco

Desestima la petició de la família del dictador de suspendre l'acord del Consell de Ministres

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha rebutjat paralitzar cautelarment l'exhumació de Franco. Ho havia demanat la família del dictador mentre no es resolgui el fons del recurs presentat contra la retirada de les restes del Valle de los Caídos.

Continua vigent, doncs, l'acord del Consell de Ministres del 8 de novembre que donava via lliure a tirar endavant els tràmits per retirar les restes de Franco del Valle de los Caídos.

La decisió del Suprem de rebutjar la sol·licitud de la família Franco l'ha adoptada la secció quarta de la sala contenciosa administrativa després d'una reunió de tres hores i mitja. El tribunal argumenta que l'acord del Consell de Ministres no produeix cap situació irreversible que faci perdre la finalitat del recurs.

El Suprem, de tota manera, ha advertit aquest dilluns que el govern espanyol no podrà treure les restes de Franco fins que hagi resolt el recurs que previsiblement la família del dictador presentarà en un futur contra l'ordre concreta d'exhumació.

Ara per ara, segons l'agència EFE, el govern espanyol preveu exhumar les restes del dictador a finals de gener.

 

 

També aquest dilluns, la Fundació Nacional Francisco Franco s'ha mostrat convençuda que el dictador continuarà al Valle de los Caídos. El president de l'entitat, Juan Chicharro, pensa que "al final, es produirà la paralització de l'exhumació". 

Tant la fundació dedicada al dictador com la seva família, a més, consideren que, com que està enterrat a la basílica del Valle de los Caídos, l'exhumació està sotmesa a la voluntat del Vaticà, en funció del Concordat que Espanya va renovar el 1979 amb la Santa Seu.

Els set nets de Franco són contraris a traslladar el cadàver del seu avi a un indret privat on no pugui ser objecte de culte en públic. Quan el govern espanyol va anunciar la seva determinació d'exhumar-lo, van respondre amb l'anunci que l'enterrarien a la cripta de l'Almudena, en el nínxol que hi posseeix la família Franco.

 

ARXIVAT A:
Francisco FrancoFranquismeMemòria històrica
Anar al contingut