El Tribunal Suprem demana el suplicatori al Congrés per investigar Laura Borràs
Laura Borràs durant la seva intervenció al ple de dimecres (ACN)

El Tribunal Suprem demana el suplicatori al Congrés per investigar Laura Borràs

Acusa la portaveu de JxCat a la cambra baixa de prevaricació, frau, malversació de diners públics i falsedat documental quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem continua actuant contra els dirigents independentistes enmig de la pandèmia. Aquest divendres, l'alt tribunal ha demanat al Congrés el suplicatori per poder investigar la diputada de Junts per Catalunya Laura Borràs.

Com que Borràs és aforada, el jutge ha demanat el permís de la cambra per continuar investigant les suposades irregularitats que hauria comès quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes.

El Suprem considera que hi ha indicis dels delictes de prevaricació, malversació, falsedat documental i frau, que s'haurien comès en l'adjudicació d'uns contractes. El jutge creu que entre el 2013 i el 2017, quan Borràs dirigia la Institució de les Lletres Catalanes, ella, juntament amb un amic seu, Isaías Herrero, van fraccionar il·legalment contractes i van falsificar pressupostos per assegurar-se que a ell se li adjudiquessin diversos encàrrecs de l'entitat cultural.

Borràs sempre ha negat les irregularitats i considera que darrere del cas hi ha una persecució política. Ara, el Congrés, si manté els terminis habituals, té dos mesos per decidir si aixeca la immunitat a Borràs i permet que la investigació tiri endavant.
 

El Tribunal Suprem demana el suplicatori al Congrés per investigar Laura Borràs
Manuel Marchena ha estat l'encarregat de fer la petició del suplicatori (Europa Press/Ricardo Rubio)


La petició de suplicatori la firma el president de la sala penal del Suprem, Manuel Marchena. Però el jutge del Suprem que porta el cas és Eduardo Porres. Aquest magistrat ja va citar Borràs a mitjans de febrer perquè prestés declaració, però, com que la compareixença era voluntària, ella no hi va anar.

 

Quim Torra: "Sempre al teu costat"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat la seva solidaritat amb Laura Borràs en el seu compte de Twitter. Torra afirma que va ser "una gran consellera de Cultura" i remarca que "és una dona valenta i honesta."

 

 

El Congrés accedeix normalment a la petició del Suprem. El primer pas és la recepció del suplicatori per part de la mesa de la cambra. A partir d'aquí, la presidenta, Meritxell Batet, té cinc dies per traslladar l'expedient a la comissió de l'estatut del diputat, que disposa d'un màxim de 30 dies hàbils per presentar una proposta.

En un termini de 10 dies, aquesta comissió rebrà les al·legacions de Laura Borràs, en persona o per escrit, i, tot seguit, presentarà la conclusió al ple de la cambra, que és qui té l'última paraula.
 

El Tribunal Suprem demana el suplicatori al Congrés per investigar Laura Borràs
El Congrés va concedir el suplicatori contra Homs el 2016 (ACN/Andrea Zamorano)


Fins ara, el Congrés ha aprovat 31 suplicatoris i n'ha rebutjat 14. L'última petició que es va denegar va ser el 1988. Va ser un contenciós per dret a l'honor que tenia com a protagonista l'exministre socialista José Barrionuevo i el germà d'un etarra (l'ara penedit Soares Gamboa) per incloure les seves fotografies en cartells d'Interior.

I l'últim suplicatori que va prosperar va ser el 22 de novembre del 2016. Corresponia a l'exconseller i exdiputat de CDC Francesc Homs, investigat al Suprem per l'organització de la consulta a Catalunya del 9 de novembre del 2014. Homs era llavors conseller de Presidència. En aquella ocasió, el suplicatori es va aprovar gràcies als vots del PP, PSOE i Ciutadans.

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem JudicialLaura Borràs
Anar al contingut